Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΣΕΕ: Παρουσίαση έρευνας με θέμα: «Τουρισμός και Εμπόριο στην Κρήτη»

ESEE

Το Σάββατο 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων η παρουσίαση της έρευνας «Τουρισμός και Εμπόριο στην Κρήτη» του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ. Αυτή η έρευνα υπήρξε προϊόν μιας ευρείας και γόνιμης συνεργασίας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τους Εμπορικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Σε μια δύσκολη περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βιώνει τα επίχειρα της πρωτοφανούς ύφεσης και αναζητεί λύσεις στα προβλήματα που την ταλανίζουν, οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να εκπονούμε εθνικές, κλαδικές και τοπικές μελέτες οι οποίες θα μας βοηθούν να έχουμε σαφή εικόνα για την πραγματικότητα της αγοράς και τη σχέση καταναλωτών και επιχειρηματιών.

Ειδικά για μεγάλες περιφερειακές οντότητες όπως η Κρήτη, η συνδυαστική συνεξέταση πολλαπλών παραγόντων, μπορεί να αποκαλύψει αναπτυξιακές προοπτικές σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ΙΝΕΜΥ επιχειρεί να μελετήσει μια σειρά από τουριστικές εμπορικές αγορές, να καταγράψει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ξένων τουριστών και την εικόνα τους από τη λειτουργία και τις παροχές των εμπορικών καταστημάτων. Είναι πολύ σημαντικό, όταν μάλιστα αναμένουμε για το καλοκαίρι του 2014 τόσους πολλούς τουρίστες, να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και πού πρέπει να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σε χαιρετισμό που απέστειλε επεσήμανε: «Τόσο ο τουρισμός όσο και το εμπόριο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες παραγωγής πλούτου στην Κρήτη και η συμμετοχή τους στην οικονομία του νησιού είναι μεγάλη. Αποτελούν κινητήριο δύναμη και συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα της οικονομίας της Κρήτης όπου παρουσιάζει ανάπτυξη και στον πρωτογενή και στο δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Η Κρήτη έχει τουριστικό δυναμισμό, οι υποδομές είναι σημαντικές. Φυσικός πλούτος απαράμιλλος, γαστρονομία, μουσική, μυθολογία, θρησκευτικά μνημεία, σπορ, ειδικές μορφές τουρισμού. Υπάρχει ότι ζητήσει ο κάθε επισκέπτης. Υπάρχει μια μεγάλη παράδοση. Το τουριστικό μοντέλο της Κρήτης είναι προηγμένο. Εμφανίζει ανάπτυξη και πληρότητα σε υπηρεσίες και τουριστικές παροχές. Εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει τις δυνατότητες που έχει.

Ζητούμενο σήμερα είναι το προβάδισμα που υπάρχει, η τεχνογνωσία, οι υποδομές να οδεύουν όλο και υψηλότερα. Οι ευθύνες τόσο των τοπικών φορέων, των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυξημένες.

Το υπουργείο Τουρισμού εφαρμόζει με μεγάλη πιστότητα ένα συγκροτημένο σχέδιο. Το τηρούμε και το υλοποιούμε καθημερινά μέσα από σειρά πολλαπλών ενεργειών. Νομοθετικό έργο, προβολή, ανάπτυξη υποδομών, νέες αγορές. Είναι πολλά. Το ίδιο και η κάθε τοπική κοινωνία καλείται να προχωρήσει στις δικές τις ενέργειες να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες, για να αναπτύξει τον τοπικό τουρισμό και κατ΄ επέκτασιν τον τουρισμό της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του: «Η Μμε εμπορική επιχείρηση αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες παράγοντα ανάπτυξης και προκοπής. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές υπήρξε το απαραίτητο συμπλήρωμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του τουριστικού κοινού. Για την ΕΣΕΕ η υποστήριξη της Μμε επιχείρησης είναι βασική προτεραιότητα και ελπίζουμε ότι η παρούσα μελέτη συνεισφέρει επαρκώς και στο επίπεδο της καλής γνώσης των στοιχείων μιας τοπικής αγοράς και της κατάρτισης ενός αναπτυξιακού πλάνου.

Είμαι σίγουρος ότι οι έμποροι της Κρήτης, αλλά και κάθε επιχειρηματίας γενικά, θα βρει στην προσπάθειά μας κάποια στοιχεία που μπορούν να διευρύνουν τη σχέση εμπορίου και τουρισμού. Η παρούσα μελέτη φιλοδοξούμε να ανοίξει έναν ευρύ διάλογο τόσο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού όσο και για τις εμπορικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη υποδοχή της τουριστικής κίνησης. Η ΕΣΕΕ πάντοτε θα αναζητεί εκείνες τις θεματικές που βρίσκονται στον πυρήνα των αναπτυξιακών προσπαθειών και δεν θα περιορίζεται στην περιγραφή αλλά αντίθετα θα προτείνει ρεαλιστικές και προσεγμένες λύσεις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter