Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρουσιάζεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Damanaki-777

Αύριο Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 στις 6.30 μμ στο ξενοδοχείο Metropolitan, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της Επιτρόπου Θαλασσιών Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, καθώς και και της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού, Gesine Meissner, με την ευκαιρία του Συνεδρίου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014.

Το Συνέδριο που έχει θέμα «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ναυτιλία» διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με την ευκαιρία της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Η Οδηγία, η θέσπιση της οποίας ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, υπό την Προεδρία στα θέματα Ναυτιλίας, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποτελεί πρόταση της Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη. Εισηγήτρια από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η κ. Meissner.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη την οποία η Επιτροπή και η Ελληνική Προεδρία προωθούν από κοινού.
Η Οδηγία αποτελεί εργαλείο που βασίζεται στη καταγραφή των σημερινών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων κλάδων και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων στις μεταξύ τους σχέσεις και στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Οδηγία τα Κράτη Μέλη θα συνεργαστούν ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις θάλασσές μας και να τις κάνουν πιο ασφαλείς και βιώσιμες. Η Οδηγία θα βοηθήσει στη δημιουργία συνεκτικών δικτύων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για τις οποίες είναι απαραίτητη η διασυνοριακή συνεργασία και σχεδιασμός. Επίσης η Οδηγία διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διαδικασία σχεδιασμού.

Στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει την Παρασκευή 6 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Metropolitan θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, των ενώσεων πλοιοκτητών, των φορέων χωροταξικού σχεδιασμού και των λιμενικών αρχών διαφόρων κρατών μελών, οικολογικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter