Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΕΝΕΝ: Δυναμικό «παρόν» στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης

pepen

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 9 Απριλίου 2014, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, απευθύνει προς όλα τα μέλη της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Η ΠΕΝΕΝ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 10:30 πμ.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέεδωσαν από κοινού και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ καθώς επίσης και  η Επιτροπή Άνεργων Ναυτικών, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

"Η 24ωρη απεργία στις 9 Απρίλη αποτελεί συνέχεια του 3ήμερου (31 Μάρτη – 2 Απρίλη) απεργιακού αγώνα των Ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων που τους συμπαραστάθηκαν σε μία σκληρή αναμέτρηση με τους Εφοπλιστές και την Κυβέρνηση που θέλουν την κατάργηση των θεμελιακών δικαιωμάτων μας, για το δικαίωμα στην Απεργία, το δικαίωμα στη ΣΣΕ, αυξάνουν την Ανεργία, την απλήρωτη εργασία, υπονομεύουν τις συνθήκες εργασίας και την τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Κεφάλαιο – κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση, αδίστακτοι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων, με διαρκή αντιλαϊκά μέτρα μετατρέπουν κάθε χώρο δουλειάς σε εργασιακά «γκέτο» με εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Η «ανάπτυξη» που έρχεται για την κυβέρνηση, την Ε.Ε, θέλουν να γίνει πάνω στα συντρίμμια των αντεργατικών μέτρων που θα συνεχιστούν, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με κατάργηση των ΣΣΕ, με εξευτελιστικούς μισθούς και συντάξεις, με προγράμματα για τις στρατιές των ανέργων από ανασφάλιστη εργασία και μισθούς «ξεροκόμματου», με διάλυση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με διαρκή φοροεπιδρομή στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα.

Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των εκπροσώπων του κεφαλαίου, της Ε.Ε, «το λιγότερο κακό» οδηγεί στο χειρότερο, «οι αγώνες δεν βγάζουν πουθενά» οδηγεί στην υποταγή, αυξάνοντας διαρκώς τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να απεγκλωβιστούμε από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που μας θέλουν θεατές και φοβισμένους, χειροκροτητές μεταλλαγμένων «σωτήρων» που δραπέτευσαν από τα κυβερνητικά επιτελεία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, φόρεσαν «αριστερό προσωπείο» (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), φύτρωσαν «ελιές» και «ποτάμια».

Αυτές οι δυνάμεις μισούν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, θέλουν τον εργαζόμενο εγκλωβισμένο σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές κορώνες, συγκαλύπτουν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του κεφαλαίου και των εργαζομένων, για να βρίσκει έδαφος ότι «το καλό του κεφαλαίου, είναι και καλό για τον εργάτη» ή όπως λένε ο «κοινωνικός εταιρισμός» η «υγιείς επιχειρηματικότητα».

Αυτή την τακτική ακολουθεί και η πλειοψηφία της ΠΝΟ, οι δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, εγκλωβισμένη και εξαρτημένη από τους Εφοπλιστές και το ΥΕΝ, το απέδειξε για άλλη μία φορά στον 3ήμερο απεργιακό αγώνα, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν αντιπαλεύει την κατάργηση των ΣΣΕ οι οποίες αμφισβητούνται ευθέως μέσα από τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και γνώστες των παρασκηνιακών συναλλαγών το προεδρείο της Ένωσης Ναυτών, καθηγητές στα μαθήματα τυχοδιωκτισμού, αφού αρχικά πρότειναν νέα 24ωρη απεργία, κατόπιν συντάχθηκαν με την γραμμή Χαλά, να κλείσει την απεργία, καταψήφισαν την πρόταση για νέα 24ωρη που υπερψήφισαν μόνο τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συνάδελφοι,

Οι ναυτεργάτες, οι ταξικές δυνάμεις στο ναυτεργατικό κίνημα, έχουμε συγκεντρώσει πολύτιμη πείρα. Πάνω από 20 χρόνια αντιπαλεύουμε την πολιτική της Ε.Ε. και των εφοπλιστών. Πάνω από 20 χρόνια, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουμε υπερασπιστεί τις ΣΣΕ.

Έχουμε προστατέψει το δικαίωμα στη δουλειά, στις ανθρώπινες συνθήκες στα πλοία. Το δικαίωμα στη ασφάλιση και στην συνδικαλιστική οργάνωση. Έχουμε αχρηστεύσει το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης που πρόταξε πολλές φορές ο αντίπαλος. Εάν δεν είχαν γίνει αυτοί οι αγώνες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα! Θα οργίαζε εδώ και χρόνια, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Με τον αγώνα μας αυτοί οι νόμοι μπορούν να μείνουν στα χαρτιά.

Σε αυτές τις συνθήκες η απεργιακή μάχη στις 9 Απρίλη πρέπει να σηματοδοτήσει για ακόμα πιο δυναμικούς – αποφασιστικούς αγώνες, να συντελεστούν αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για την εργατική τάξη.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Διεκδικούμε:

• Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.
• Κατάργηση της Δανειακής Σύμβασης, των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Όχι στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
• Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν.2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν την «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία.
• Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις.
• Κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών.
• Άμεσα μέτρα για την ναυτολόγηση και την προστασία των άνεργων ναυτεργατών, να συγκεντρώνονται και να ελέγχονται οι καταστάσεις πληρωμάτων των πλοίων στο ΓΕΝΕ.
• Πλοία σύγχρονα – ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.
• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση Μετεκπαίδευση.
• Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών και της ανατροπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες".

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter