Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπογράφηκε η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

gseeethniki sillogiki 425x

Υπεγράφη σήμερα, από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και τις εργοδοτικές οργανώσεις, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η νέα σύμβαση, η οποία είναι ετήσια και υπογράφηκε πέντε μέρες πριν από τη λήξη τής τρίμηνης μετενέργειας της προηγούμενης, προβλέπει τη διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Συμφωνήθηκε επίσης και η επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα, στην περίπτωση που η γυναίκα είναι αυταπασχολούμενη.

Στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς είναι μισθωτοί, θα μπορούν με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν για το ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός και αν με κοινή δήλωσή τους κάνουν και οι δυο χρήση του δικαιώματος αυτού μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το θέμα του κατώτερου μισθού ο οποίος πλέον καθορίζεται με νόμο.

Συμφωνήθηκε, όμως, ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter