Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απάντηση Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επί των καταγγελιών για την υπόθεση του Φαρμακονησίου

skafos-ls-00

Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, σχετικά με καταγγελίες που έχουν λάβει χώρα περί δήθεν βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου την 20/01/2014, από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., επισημαίνονται τα εξής :

Τραγωδίες όπως αυτή στο Φαρμακονήσι συγκλονίζουν τόσο τον κοινωνικό ιστό, όσο και τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ιδιαίτερα τα πληρώματα των σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν και αποφυγή ανθρώπινων απωλειών. Κάθε ανθρώπινη απώλεια στη θάλασσα ως είναι αυτονόητο συγκλονίζει κατ' αρχήν, τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αυτόματα όμως τους χαλυβδώνει και τους ωθεί στην καταβολή ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

2. Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, στο πλαίσιο των ανατεθέντων καθηκόντων τους, περιπολούν σε καθημερινή βάση, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, με τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα (σκάφη – αεροσκάφη – οχήματα), για την αποτελεσματική επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μας, τη διάσωση των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών τα οποία εκμεταλλεύονται τα άτομα αυτά και τη δυσχερή κατάστασή τους.

Ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες αποτελεί τον αποκλειστικό γνώμονα σχεδιασμού και ανάληψης κάθε δράσης του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες του θαλασσίου πεδίου και των λαθρεμπορικών σκαφών, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αναξιόπλοα, με σκοπό τη διάσωση όλων των κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι τα έτη 2011-2013, το Λ.Σ.-ΕΛ.-ΑΚΤ. έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά παράνομης μετανάστευσης εντοπίζοντας 11.741 παράνομους μετανάστες. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα διάσωση, στα οποία το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ διέσωσε από βέβαιο θάνατο 3.186 παράνομους μετανάστες.

Επιπρόσθετα, το Πλωτό Περιπολικό σκάφος που ενεπλάκη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου επελήφθη το έτος 2012 σε 1 περιστατικό παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονταν 24 παράνομοι μετανάστες. Το περιστατικό αυτό ήταν ταυτόχρονα περιστατικό έρευνας – διάσωσης, το οποίο περαίωσε με επιτυχία. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Ναυαγοσωστικό σκάφος που επιχειρεί στην ίδια περιοχή επιλήφθηκε σε 2 περιστατικά με 37 παράνομους μετανάστες, εκ των οποίων το ένα ήταν έρευνας- διάσωσης με 22 παράνομους μετανάστες, το οποίο και περαίωσε επίσης με επιτυχία.

Το έτος 2013, το Πλωτό Περιπολικό σκάφος της υπόθεσης του Φαρμακονησίου επιλήφθηκε σε ένα παράνομης εισόδου αλλοδαπών, στο οποίο εμπλέκονταν 40 παράνομοι μετανάστες. Το περιστατικό αυτό ήταν ταυτόχρονα περιστατικό έρευνας – διάσωσης, το οποίο και περαίωσε με επιτυχία. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο το Ναυαγοσωστικό που επιχειρεί στην αντίστοιχη περιοχή επιλήφθηκε σε 5 περιστατικά με 146 παράνομους μετανάστες, τα οποία ήταν και περιστατικά έρευνας- διάσωσης και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Τα προαναφερόμενα αληθή και πραγματικά στοιχεία ας τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους εκείνοι που σήμερα κατηγορούν τα πληρώματα των σκαφών του Λ.Σ. προσάπτοντάς τους αήθεις και ψευδείς κατηγορίες, εξυπηρετώντας, προφανώς, ιδιοτελείς σκοπούς.

Κατά συνέπεια, άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες κατά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παράλειψη ενεργειών, αμέλεια, ή ακόμη και αποκλίνουσα – παραβατική συμπεριφορά των στελεχών του σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, τη μείωση του κύρους και αξιοπιστίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του στο πλαίσιο της γιγαντιαίας προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στο ελληνικό θαλάσσιο πεδίο προς διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχει διαταχθεί και ανατεθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ως ανεξάρτητης αρχής, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος, όπως, άλλωστε, αιτήθηκε από την πρώτη στιγμή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Επισυνάπτεται χάρτης από τον οποίο εμφαίνεται καθαρά ότι το στίγμα της λέμβου βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού της, γεγονός που συνεπάγεται τη ρυμούλκησή της προς τις ελληνικές ακτές την ώρα της βύθυσής της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter