Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

imerida-metsovio

Επετειακή Ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, διοργάνωσε η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επ΄ ευκαιρία συμπλήρωσης 45 ετών από την ίδρυσή της, την 15η Ιανουαρίου.

Στην εισαγωγή του ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθ. Κων/νος Σπύρου συνόψισε τους σταθμούς στην ανοδική πορεία της Σχολής απ΄ τη δημιουργία της το 1969, που την έφεραν ν' αποτελεί μια απ΄τις ακαδημαϊκά ισχυρότερες και πλέον αναγνωρισμένες σχολές ναυπηγικής διεθνώς. Επεσήμανε όμως παράλληλα ότι για να διατηρηθεί αυτή η προνομιακή θέση υπό την παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, πρέπει να ισχυροποιηθεί ο δεσμός με τους αποφοίτους και η αλληλεπίδραση της με τον ναυτιλιακό κόσμο.

Ο Πρύτανης Ε.Μ.Π. Καθ. Σίμος Σιμόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι η Σχολή Ναυπηγών παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο απ' όλες τις Σχολές του Ιδρύματος στα τελευταία 45 χρόνια. Τόνισε επίσης την κρισιμότητα των στιγμών για όλες τις Σχολές του Ε.Μ.Π. αλλά και των ελληνικών ΑΕΙ γενικότερα. Με την ίδια παρατήρηση ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Καθ. Αθαν. Κυριαζής ο οποίος χαρακτήρισε τη Σχολή ως κόσμημα, με καίρια συσχέτιση με τον πολύ σημαντικό πλουτοπαραγωγικό παράγοντα της χώρας, τη Ναυτιλία.
Τους χαιρετισμούς ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας προς τους τρείς πρώτους καθηγητές της Σχολής κ. Α. Αντωνίου, Θ. Λουκάκη και Ι. Ιωαννίδη.

Οι εργασίες της Ημερίδας επικεντρώθηκαν στη σχέση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις ανάγκες του κλάδου. Διεξήχθησαν τέσσερις συζητήσεις σε panels στις οποίες συμμετείχαν καθηγητές, απόφοιτοι της Σχολής - σημερινά στελέχη της Ναυτιλίας καθώς και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ναυτιλιακής κοινότητας. Tα δύο πρώτα panels αναφέρθηκαν στο παρελθόν και στο παρόν της Σχολής και τα συντόνισαν οι καθηγητές Σ. Μαυράκος και Α. Παπανικολάου.

Τα υπόλοιπα panels, υπό τους καθηγητές Κ. Σπύρου και Ν. Κυρτάτο, εστίασαν στα μελλοντικά βήματα. Οι συζητήσεις εμπλουτίστηκαν με διαδικτυακές παρεμβάσεις από διακεκριμένους αποφοίτους της Σχολής που εργάζονται στο εξωτερικό (Πανεπιστήμια ΜΙΤ, Michigan, Strathclyde, Τεχνικό Παν. Δανίας κά) μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Ε.Μ.Π. Καθ. Μ. Τριανταφύλλου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Σχολής Ναυπηγικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ Καθ. Kim καθώς και ο Καθ. Strasser ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Πειραματικών Δεξαμενών (ITTC).

Οι απόψεις των συμμετεχόντων φάνηκαν να συγκλίνουν στην αναγνώριση του υψηλού επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης με διεθνή κριτήρια και στην ανάγκη διατήρησης της αυτόνομης παρουσίας και ισχυροποίηση της Σχολής καθώς είναι η μόνη σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ελλάδα που υπηρετεί εκπαιδευτικά και ερευνητικά τον νευραλγικό για τη χώρα τομέα της ναυτικής και θαλάσσιας τεχνολογίας. Επισημάνθηκαν προσαρμογές που θα χρειαστούν ώστε ν' αντιμετωπιστούν οι τεχνολογικές προκλήσεις και οι ανάγκες της Ναυτιλιακής Αγοράς στο μέλλον.

H Ημερίδα υποστηρίχθηκε χορηγικά απ΄ τους οργανισμούς American Bureau of Shipping, Bureau Veritas, DNV-GL, Lloyd's Register καθώς και απ' την Ένωση Διευθυντών Ναυτιλιακών Εταιριών MARTECMA. Αναμεταδόθηκε διαδικτυακά και τα video είναι διαθέσιμα επί τρίμηνο στη διεύθυνση http://livemedia.gr/snmm45-ntua.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter