Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις φόρων απο τον Σαμαρά -Τι είπε στη ΔΕΘ

dethsamaras

Με στόχο την επανασύνδεση της κυβέρνησης και ειδικά της ΝΔ με στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που είναι σε απόσταση από το σημερινό κυβερνητικό σύστημα εξουσίας και διατηρούν επιφυλάξεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και την εξασφάλιση νέων κοινωνικών συμμάχων από το χώρο του πολιτικού και κοινωνικού κέντρου, κινήθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στην 79η ΔΕΘ, προβάλλοντας ένα πλαίσιο «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων».
 
Ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του (6.884 λέξεις, 20 σελίδες) περιέγραψε τον πολυσυζητημένο «οδικό χάρτη» στο πεδίο της φορολογίας για την επόμενη περίοδο. Υπό το δόγμα ότι η κοινωνία δεν αλλάζει πολιτική στάση και συμπεριφορά εάν δεν τροποποιηθούν βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς έδωσε το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τις μειώσεις στη φορολογία.
 
Η αρχή ήταν με την ανακοίνωση της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και των άμεσων διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ _για τον οποίο είπε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι τον δημιούργησαν, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές και για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών_ αλλά και με τη σταδιακή, έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
 
Αναγνωρίζοντας σε πολλά σημεία ότι οι πολίτες έχουν επιφυλάξεις και μπορεί να είναι επιφυλακτικοί, έδωσε μεγάλη έμφαση στην πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του τα τελευταία δυο χρόνια , «κέρασε» φοροελαφρύνσεις και προέβαλλε το όραμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
 
Αναγκαία συνθήκη για τον ίδιο όμως για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα εν μέσω γεωστρατηγικών ανατροπών στην ευρύτερη περιοχή (κρίση στη Λιβυή, εμπόλεμη κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, αύξηση του ισλαμικού φανατισμού με ακρότητες, κ.α.), η αποφυγή πρόωρων εκλογών, που κατά τον ίδιο συνιστούν «πολιτική αυτοκτονία» και άρα η συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης, που όμως πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής, κάτι που ο κ. Σαμαράς το θεωρεί πιθανό με βάσει την ομιλία του.
 
Η ενίσχυση της κυβέρνησής του σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, εκτός από τις αναγκαίες φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις, περνάει και μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση, απαξίωση και εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός σε πάρα πολλά σημεία της ομιλίας του ήταν αρκετά επιθετικός για την αξιωματική αντιπολίτευση, τον αρχηγό της και τα στελέχη της, θέλοντας να δείξει την κατ’ αυτόν ανεύθυνη πολιτική στάση τους και τις επικίνδυνες θέσεις τους.
 
Η νέα αρχή του Σαμαρά
Η ομιλία του κ. Σαμαρά, που έγινε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Μέγαρο, παρουσία μεγάλου αριθμού κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, κ.α., είχε πολλές αναφορές στην διετή διακυβέρνηση 2012-2014 και συνεχώς ο Πρωθυπουργός έκανε αντιπαραβολή της σημερινής κατάστασης με το παρελθόν, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τις απελθούσες κυβερνήσεις.
 
Ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει με την ομιλία του ότι επί των ημερών η Ελλάδα δεν κοιτάει πια πίσω και στο χθες, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά «κοιτάει πλέον μπροστά» και στο αύριο, «στη Νέα Ελλάδα που χτίζουμε βήμα-βήμα… ». Ο ίδιος θέλησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας, εν αντιθέσει με την κατ’ αυτόν καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «φέτος είναι η χρονιά που περνάμε από τη διαρκή κατρακύλα στη σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση της ανεργίας».
 
Ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δείξει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, είπε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 η οικονομία μας θα έχει θετικό πρόσημο, για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια ύφεσης, αναφέροντας πως τα Ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν συνεχώς και τα επιτόκια τους πέφτουν συνεχώς.
 
Τα πρώτα βήματα φοροελαφρύνσεων
 
Και επειδή οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεν πείθονται εύκολα από γενικόλογες αναφορές, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η υπέρ-φορολόγηση που ήταν ίσως αναπόφευκτη, πρέπει επιτέλους να τελειώσει και περιέγραψε τα πρώτα βήματα ελάφρυνσης:
*Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, θα μειωθεί κατά 30% ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.
*Για τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού.
*Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σημείωσε ότι διορθώνονται τα λάθη με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Επίσης είπε ότι η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά και θα γίνει ανταποδοτικός φόρος, δηλ. το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
*Άνοιξε «παράθυρο» μελλοντικών στοχευμένων διορθωτικών μισθολογικών κινήσεων σε τομείς όπως υγεία και παιδεία.
*Για τους ένστολους είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί, «τουλάχιστον», όπως διευκρίνισε, «όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του Προϋπολογισμού. Και χωρίς, φυσικά να ανατρέψει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση» και συμπλήρωσε πως «στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών, θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους».
 
Για να μην κατηγορηθεί ότι πλειοδοτεί και δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012! Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο».
 
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το IfG, το Ίδρυμα Ανάπτυξης, για την ενίσχυση και στήριξη των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πετύχαμε συμμαχία με εταίρους για την επιδότηση του επιτοκίου από κονδύλια του ΕΣΠΑ, μία συμμαχία ιδιαίτερα δύσκολη αλλά τεράστιας σημασίας. Η επιδότηση αυτή θα αφορά σε νέα δάνεια, κεφάλαια κίνησης, και παλαιά ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλειστικά» είπε.
Παράλληλα ανέφερε υλοποιούνται οι συμψηφισμοί του ΦΠΑ ανάμεσα σε επιχειρήσεις, αλλά και ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιώτη και θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και θα εξισωθούν τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Ακόμη, υπογράμμισε πως διερευνάται με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη στη Θεσσαλονίκη.
 
Η λύση για το χρέος και οι φορολογικοί συντελεστές
 
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται οριστικά η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας, πέρα από όσα ήδη εξαγγέλθηκαν. Αυτά είναι τα εξής:
 
*Σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα
*Μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα
*Μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και τη μείωση του ίδιου του ΕΝΦΙΑ…
 
«Όλα αυτά, όμως, γίνονται σταδιακά, προσεκτικά. Να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ τη χώρα να επιστρέψει στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα και στα ανεξέλεγκτα χρέη. Δεν θα επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναγκαζόμαστε ως Λαός, ως χώρα, να περιφερόμαστε ζητώντας δανεικά για να βγάλουμε το μήνα ή για να βγάλουμε τη χρονιά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
 
 
Ολομέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ
 
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού, σε πολλά σημεία υπήρχαν επιθετικές αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προέχει η πολιτική αποδυνάμωσή του για να υπάρξει και καταγραφεί και μείωση στα ποσοστά του, και μια χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σαμαρά ήταν όταν είπε «Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι εκείνο που σέβεται τη νομιμότητα, που περιφρουρεί τη νομιμότητα! Όχι αυτό που χωρίζει τη βία σε «καλή» και «κακή», όχι εκείνο που δικαιολογεί και υπερασπίζεται έκνομες δραστηριότητες, όχι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες, όχι εκείνο που υποστηρίζει καταδικασμένους δολοφόνους».
 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Ελλάδας και ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και είπε: «Ακόμα και τώρα ζητούν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Ανακοινώνουν ότι θα κάνουν το παν για να το διαλύσουν το ΝΑΤΟ!». Στο σημείο αυτό προέταξε τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της και είπε: «Αν δεν ήμασταν σε συμπαράταξη με όλη την Ευρώπη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, που είναι το καινούργιο, χείριστο φαινόμενο τρομοκρατίας, ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος, πόσο απομονωμένοι θα νιώθαμε και πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν ως λαός, με όσα συνταρακτικά συμβαίνουν γύρω μας; Που αλλάζουν – πρέπει να το ξέρετε -  πλήρως, πλέον,  τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής; Η μόνη θέση που διαλαλεί για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να γίνει η χώρα «ξέφραγο αμπέλι»!».
 
Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγικό, λαϊκστικό κόμμα, ότι τα στελέχη του παριστάνουν ψεύτικα τους «προοδευτικούς», αποδεικνύονται πια ό,τι πιο αντιδραστικό, πιο οπισθοδρομικό, πιο αρτηριοσκληρωτικό και εχθρικό υπάρχει για την αληθινή πρόοδο της χώρας. Γι’ αυτό και δεν πείθουν πια κανένα…
 
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα πριν η χώρα απογειωθεί. «Και είμαστε ακριβώς στο σημείο της απογείωσης! Να δυναμιτίσουν τις εξελίξεις, πριν μπούμε οριστικά στο δρόμο της Ανάπτυξης. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία» τόνισε.
 
Η προεδρική εκλογή
 
Κατά τον Πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διστάζει να παίζει ακόμα και με το Σύνταγμα. «Αφού δεν μπορούν να ρίξουν την Κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο,  αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την Κυβέρνηση μέσα στη Βουλή, τώρα πασχίζουν να τη ρίξουν με την τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται: με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας» είπε.
 
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κι εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτούς, αφού μέχρι πριν λίγους μήνες, σας θυμίζω, προεξοφλούσαν ότι η Κυβέρνηση στην Βουλή θα χάσει τη «δεδηλωμένη» και δεν τους βγήκε!
 
Ο Πρωθυπουργός σίγουρος για τη σταθερότητα της κυβέρνησης είπε ότι σήμερα «κανείς δεν αγωνιά αν η Κυβέρνηση θα έχει αύριο τη στήριξη 151 βουλευτών. Όλοι το θεωρούν πια δεδομένο. Και ήδη η Κυβέρνηση διαθέτει μεγαλύτερη στήριξη».
 
Για το θέμα εάν η σημερινή Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με 180 βουλευτές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μέχρι πριν λίγο πολλοί το απέκλειαν, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι το θεωρούν πιθανό.
 
Μάλιστα αφού διερωτήθηκε «γιατί άραγε;» απάντησε: «Διότι απλούστατα, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η χώρα σταθεροποιήθηκε και μπαίνει σε δρόμο Ανάπτυξης. Καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει η ώρα να βγούμε οριστικά από την εποχή των Μνημονίων. Κι ότι, αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε, κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».
 
Πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές
 
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν «μια πολιτική αυτοκτονία» και σημείωσε «πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα, τη χειρότερη δυνατή στιγμή, στη χειρότερη δυνατή  περιπέτεια…».
 
«Συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα δεν ζητάει πια χρήματα, ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετα δανεικά.  Κι έτσι το δίλημμα: Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο τελειώνει! Και χωρίς αυτό το δίλημμα δεν έχουν πια τι να πουν. Δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας.
 
«Γιατί αν δεν τα καταφέρουν ούτε τώρα, λίγο αργότερα θα είναι πια πολύ αργά γι’ αυτούς» είπε και επέκρινε με ειρωνεία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «ο Θεός να το κάνει Πρόγραμμα» και σημειώνοντας ότι υποσχέθηκαν 5 δισεκατομμύρια για να χτυπήσουν την ανεργία!
 
«Αναρωτιέμαι: Γιατί μόνο 5 δισεκατομμύρια; Αφού έτσι κι αλλιώς δεν τα έχουν κι αφού δεν μας λένε από που θα τα βρουν, γιατί δεν βάζουν… κάτι παραπάνω; «Πέτσινες» υποσχέσεις είναι! Κανείς δεν τις πιστεύει. Γιατί, λοιπόν, δεν βάζουν κάτι παραπάνω να κάνουμε χάζι; Τι… «τσιγκουνιές» είναι αυτές; Γιατί στενοχωρούν τις «συνιστώσες» τους; Όμως τα πέντε δισεκατομμύρια που ξαφνικά μας λένε ότι θα τα βρουν από τον …ουρανό, είναι ακριβώς το μέτρο της ανευθυνότητάς τους» είπε με ισχυρή δόση ειρωνείας και συμπλήρωσε αργότερα ότι «παίζουν τα ρέστα τους, στην τελευταία τους ευκαιρία να ανακόψουν την πορεία εξόδου από την κρίση».

 

ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter