Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Brexit: Χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά τους όρους αποχώρησης

BREXIT flags

Δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην κάλυψη των προτεραιοτήτων της ΕΕ εν όψει του Brexit , κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι 27 κυβερνητικοί ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να τονίσουν στις 20 Οκτωβρίου ότι δεν έχει επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος» όσον αφορά τους τρεις βασικούς στόχους της ΕΕ: τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, την αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, εκτός και αν ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε με 557 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 29 αποχές το ΕΚ χθες .

Το ΕΚ χαιρετίζει τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Μέι στην πρόσφατη ομιλία της στη Φλωρεντία, αλλά αναμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις για:

• την πλήρη διασφάλιση της δέσμης δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα τα 4,5 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου
• την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ
• την επίλυση του ζητημάτων των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τηρώντας πλήρως τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η παροχή επιπλέον εγγυήσεων για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέχρις ότου αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία ακόμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: "Η ομιλία της κ. Mέι στη Φλωρεντία έδειξε ότι είναι ανοικτή στον διάλογο και κατανοεί τι διακυβεύεται. Της απευθύνω έκκληση να μετατρέψει την καλή θέληση σε συγκεκριμένες προτάσεις που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον επικεφαλής διαπραγματευτή μας, Μισέλ Μπαρνιέ. Η συζήτηση στην ολομέλεια κατέδειξε τη σαφή επιθυμία να υπάρξουν εποικοδομητικές δεσμεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την εξίσου σημαντική ανησυχία για τις μέχρι στιγμής καθυστερήσεις. Ελπίζω ότι οι προσεχείς μήνες θα επιτρέψουν την επίτευξη επαρκούς προόδου προκειμένου να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων για τη μελλοντική μας σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο συντονιστής του ΕΚ για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, δήλωσε τα εξής: «Δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. Ανησυχούμε πολύ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών. Η πρότασή μας για την επίλυση αυτού του ζητήματος είναι απλή: επιτρέψτε στους πολίτες της ΕΕ να διατηρήσουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ας κάνουμε ακριβώς το ίδιο και εμείς για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ήπειρό μας. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι γιατί το συζητάμε ακόμη αυτό; Είναι κάτι που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί έως τώρα.»

Η πρόταση ψηφίσματος, που καταρτίστηκε από την ομάδα του ΕΚ για το Brexit, συζητήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter