Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Τ. Μέι ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου

tereza mei 553

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου με αιφνιδιαστική ανακοίνωση μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αποφάσισα να ζητήσω την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου», ανήγγειλε η Τερέζα Μέι, η οποία χρειάζεται την άδεια του Κοινοβουλίου, με ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, για την προκήρυξή τους.

Αν και, θεωρητικά, το Εργατικό Κόμμα θα είχε την δυνατότητα να μπλοκάρει την πρωτοβουλία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, παρά την δυσχερή θέση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει εκλεγεί, εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Υπολογίζει να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για να ενισχύσει την θέση της ίδιας και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας μέσω της λαϊκής ψήφου πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι επόμενες εκλογές ήσαν προγραμματισμένες για το 2020. Ομως, η Μέι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την δημοτικότητά της, που βρίσκεται στο ζενίθ, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει να ενισχύσει την νομιμοποίησή της και να έχει ελευθερία δράσης στην δύσκολη περίοδο των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους όρους ενός διαζυγίου που προδιαγράφεται επώδυνο.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.

Αρα, ο πειρασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί η βρετανή πρωθυπουργός.

Η σημερινή ανακοίνωση αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Κόρμπιν χαιρετίζει την απόφαση της Μέι για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter