Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρωτοβουλίες για τη σύσφιξη σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας

obama 111

Μια αντιπροσωπεία τριών μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ, δύο Δημοκρατικών και ενός Ρεπουμπλικάνου, απηύθυνε έκκληση το Σάββατο σε Ουάσινγκτον και Αβάνα να ανοίξουν πρεσβείες, στο πλαίσιο της έναρξης, τον περασμένο Δεκέμβριο, της ιστορικής αναθέρμανσης των σχέσεών τους.


"Πρέπει να ανοίξουμε μια πρεσβεία, μια πλήρη πρεσβεία", δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Πάτρικ Λίχι, Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχισμένος από τους συναδέλφους του Μπεν Κάρντιν (Δημοκρατικός, Φλόριντα) και Ντιν Χέλερ (Ρεπουμπλικάνος, Νεβάδα).
Ο Λίχι υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αίρει σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της νήσου τους τελευταίους μήνες κι εκτίμησε πως σύντομα, θα είναι εφικτό να πραγματοποιούνται αεροπορικές πτήσεις από τη μια χώρα στην άλλη.
Σήμερα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση περίπου δέκα πτήσεις που συνδέουν την Κούβα με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές είναι αποκλειστικά πτήσεις για "ανθρωπιστικούς" λόγους στις οποίες επιβαίνουν Κουβανοαμερικανοί, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να απαγορεύει σε Αμερικανούς τουρίστες να παραθερίζουν στην υπό κομμουνιστική κυβέρνηση νήσο, λόγω του εμπάργκο που επιβάλλει από το 1962.
Οι γερουσιαστές, οι οποίοι έκαναν μια τετραήμερη επίσκεψη στην Κούβα, αναγνώρισαν ότι εξακολουθεί να προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, διαβεβαίωσαν όμως ότι η θέση αυτή είναι μειοψηφική και υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη και άλλων κοινοβουλευτικών.
"Όταν ο πρόεδρος έχει δίκιο, τον υποστηρίζω, και ο πρόεδρος έχει δίκιο σε αυτή την περίπτωση", εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Χέλερ, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κούβα.
Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο πολλές επαφές ανώτερου και ανώτατου επιπέδου για να προετοιμάσουν την αποκατάσταση των διμερών τους διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα πρεσβειών της μιας χώρας στην άλλη, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.
Από το 1977, οι δύο χώρες διατηρούν μόνο Γραφεία Συμφερόντων στην Ουάσινγκτον και στην Αβάνα, τα οποία εκτελούν κυρίως καθήκοντα προξενικής συνδρομής.
"Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να έχει μια (διπλωματική) αποστολή στην Κούβα είναι ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα", επισήμανε από τη δική του πλευρά ο γερουσιαστής Κάρντιν και πρόσθεσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων "εξαρτάται από τις αλλαγές που προωθούνται στην Κούβα" όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter