Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κάμερον κυρίαρχος ξανά, όλεθρος για τους Εργατικούς και σκωτσέζικο τσουνάμι

kameron 5466

Την πρωτιά των Συντηρητικών, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αυτοδυναμία, και την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωθυπουργία επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής. Την «πιο γλυκιά νίκη» γιορτάζει ο Κάμερον, ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ κινείται προς παραίτηση μιλώντας για «πολύ δύσκολη νύχτα» -με τα προγνωστικά να δείχνουν πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες.Προς απόλυτη νίκη οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές, που αφαίρεσαν δύναμη από τους Εργατικούς, πολύ πικρή η κάλπη για τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα δεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε.

Oι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως και ο αρχηγός των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κράτησαν τις έδρες τους. Ο αρχηγός του εχθρικά ευρωσκεπτικιστικού UKIP, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δεν εξελέγη.

Πρόβλεψη του αποτελεσμάτος για το βρετανικό BBC το πρωί της Παρασκευής βλέπει τους Συντηρητικούς ακόμη και να αγγίζουν τις 325 έδρες, οριακά δηλαδή την αυτοδυναμία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 322 έδρες
Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 228 έδρες
Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
Το UKIP παίρνει 1 έδρα
Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 22 έδρες

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειάζονται 323 έδρες. Τα exit poll, που δεν φαίνεται να διαψεύδονται από τα αποτελέσματα, προβλέπουν στο τέλος 316 έδρες για τους Συντηρητικούς.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,6%
Των Εργατικών το 30,7%
Του UKIP το 12,6%
Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,7%
Του SNP (υποψηφίοι μόνο στην Σκωτία) το 4,9%
Των Πρασίνων το 3,8%

«Λένε ότι από όλες τις δημοσκοπήσεις, εκείνη που μετράει περισσότερο από όλες είναι η πραγματική κάλπη και νομίζω ότι αυτό δεν ήταν ποτέ περισσότερο αλήθεια από ό,τι σήμερα» είπε το πρωί της Παρασκευής ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αναδείχθηκε νικητής στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος. «Ήταν σαφώς μία πολύ ισχυρή νύχτα για τους Συντηρητικούς» τόνισε.

«Η πιο γλυκιά νίκη» - Βαρύ το κλίμα στους Εργατικούς
Στο Διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει βίντεο από την ομιλία του του Ντέβιντ Κάμερον στο επιτελείο του το πρωί της Παρασκευής, στο οποίο πανηγυρίζει για την «πιο γλυκιά νίκη».

«Θυμάμαι προηγούμενες νίκες των συντηρητικών, τη νίκη του 2010 όταν διώξαμε τους Εργατικούς, που ήταν φοβερή, αλλά πιστεύω πως αυτή σήμερα είναι η πιο γλυκιά από όλες» είπε. «Μετά το ότι, κρατήσαμε στην Σκωτία, αντέξαμε στην Ουαλία, το ότι θέλαμε να διώξουμε εκείνους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες από τα δυτικά, το ότι δημοσκόποι και τηλεοπτικοί σχολιαστές έπεσαν έξω, ο πρώτος λόγος να πανηγυρισούμε είναι ότι έχουμε την ευκαρία να υπηρετήσουμε ξανά αυτή τη χώρα» λέει.

Από την πλευρά του, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών αναγνώρισε από το πρωί το άσχημο αποτέλεσμα, παίρνοντας το λόγο επίσης κατά την ανάδειξή του ως νικητή στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος.

Την ώρα εκείνη, είχαν ήδη αρχίσει να ακούγονται φωνές στους Εργατικούς που τον καλούσαν να παραιτηθεί. Προς το μεσημέρι, BBC και Guardian μετέδιδαν πως ο Μίλιμπαντ επρόκειτο να ανακοινώσει την αποχώρησή του εντός της ημέρας.

«Ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύχτα για τους Εργατικούς» είπε ο Μίλιμπαντ το πρωί της Παρασκευής. Δήλωσε με νόημα ότι «λυπάται πολύ για όσα συνέβησαν σε άλλα μέρη της Βρετανίας», ειδικά στην Σκωτία -όπου η συντριπτική νίκη του σκωτσέτζικου SNP άφησε μόνο μία σκωτσέζικη έδρα για τους Εργατικούς.

Οι επιφανείς εκλεγμένοι και οι επιφανείς ηττημένοι

Από τους Συντηρητικούς, ο Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχος Λονδίνου και μέλος της προηγούμενης Βουλής των Κοινοτήτων, επανεξελέγη (αυτή τη φορά σε διαφορετική περιφέρεια, στο Άξμπριτζ). Θα είναι ταυτόχρονα βουλευτής και δήμαρχος μέχρι τις δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Η πιο ηχηρή μεμονωμένη ήττα για τους Εργατικούς είναι ο Εντ Μπολς: Ο «βαρόνος» του κόμματος είχε τη θέση του «σκιώδους υπουργού Οικονομικών» αλλά έχασε την έδρα στο Μόρλει- Άουτγουντ απέναντι στην υποψήφια των Συντηρητικών Αντρέα Τζένκινς. Η διαφορά βρισκόταν στις 422 ψήφους. Ούτε ο «σκιώδης υπουργός Εξωτερικών» Ντάγκλας Αλεξάντερ δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Πάντως, στους Εργατικούς υπάρχει ένας νικητής που μένει σε πρωθυπουργική κατοικία -έστω και... άλλης χώρας. Ο Στέφεν Κίνοκ των Εργατικών εξελέξη στο Έιμπεραβον: Είναι ο σύζυγος της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας (η οποία τον συνόδευσε στην ψηφοφορία και στην τελετή ανάδειξής του ως νικητή).

Στην Σκωτία, το SNP εξέλεξε την Μαΐρι Μπλακ που γίνεται το νεότερο μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου από τον 17ο αιώνα: Είναι μόλις 20 χρονών.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter