Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν για την Ουκρανία

A1

Ολοκληρώθηκαν χθες αργά το βράδυ έπειτα από 5 ώρες διαβουλεύσεων οι συνομιλίες μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς πάντως να υπάρξει καμία ανακοίνωση για την επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.


Οι «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των 3 ηγετών επέτρεψαν να υπάρξει μία συμφωνία για την «προετοιμασία» ενός μελλοντικού ειρηνευτικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις γαλλογερμανικές προτάσεις και εκείνες των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των «εποικοδομητικών συνομιλιών» αυτών να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να συντάξουν ένα κοινό έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν ήδη αναχωρήσει από το Κρεμλίνο. Οι 3 ηγέτες αναμένεται την Κυριακή να έχουν μία τηλεφωνική συνδιάλεξη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο στοχεύει στον τερματισμό των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 10 μήνες.
Βερολίνο και Παρίσι συμφωνούν με Μόσχα να εργαστούν στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός
Οι ηγέτες της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρότειναν κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησής τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο την κατάρτιση ενός μελλοντικού κοινού εγγράφου για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ με το οποίο θα τεθεί τέλος στην αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Βάσει της πρότασης από την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, ένα μελλοντικό κοινό έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ θα πρέπει τώρα να επεξεργαστεί» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ μετά τις πολύωρες συνομιλίες της Μόσχας.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Πούτιν την Παρασκευή το βράδυ, μια μέρα μετά τις πεντάωρες συνομιλίες αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία για την ανατολική Ουκρανία.
Στην περιοχή οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν σημειώσει επιχειρησιακή πρόοδο και κατέχουν μεγάλες λωρίδες εδάφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter