Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνοτουρκική «συν- αντίληψη» για το ρόλο της ναυτιλίας

varvitsiotistoyrkos

Διαδοχικές συναντήσεις είχε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τους Υπουργούς Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Lutfi Elvan, (στη φωτογραφία) καθώς και Εσωτερικών της Τουρκίας, Efkan Ala.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 3ης συνόδου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και είχαν ως επίκεντρο τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και την βελτίωση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διά θαλάσσης παράνομης μετανάστευσης.

Κατά τη συνάντηση του κ. Βαρβιτσιώτη με τον Υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Lutfi Elvan, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκε σύμπλευση στα ζητήματα που αφορούν τη δυναμική που έχει η ναυτιλία για τις οικονομίες των δύο χωρών. Όπως τόνισαν και οι δύο πλευρές «η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και μπορεί να αποδώσει αμοιβαία οφέλη στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκειά της συνάντησης, επεσήμανε τη συμβολή που έχει η ναυτιλία στις επενδύσεις που γίνονται στις δύο χώρες, ενώ χαρακτήρισε ως «ασφαλή δρόμο ανάπτυξης για τις δύο χώρες την εμβάθυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας και τις επενδύσεις». «Η ναυτιλία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός και συμπλήρωσε ότι οι δύο λαοί μπορούν να ευημερήσουν μόνο σε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού, καθώς η εγγύτητα των λιμένων των δυο χωρών, η σταθερή προτίμηση των τουριστών στις παράκτιες περιοχές τους και η δυναμική ευκαιριών ανάπτυξης για τις δυο χώρες, κυρίως μέσω της κρουαζιέρας και των επενδύσεων σε μαρίνες και υποδομές θαλάσσιου τουρισμού, είναι προς όφελος των δύο οικονομιών. Κοινός στόχος και των δύο Υπουργών αποτελεί, όπως σημείωσαν, «η συνεργασία τους για την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της οικονομίας των παράκτιων περιοχών και εν γένει της εθνικής οικονομίας των δύο χωρών».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, καθώς στην ατζέντα των δύο Υπουργών, βρίσκονται θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και την καταπολέμηση διεθνών οργανωμένων μορφών εγκλήματος, με έμφαση στην τρομοκρατία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ γόνιμο κλίμα με τους δύο Υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης συνεργασίας ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. «Το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, σε καθημερινή βάση, περιστατικά διακίνησης παράνομων μεταναστών με μικρού και μεσαίου μεγέθους πνευστές λέμβους-πλοιάρια από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να αποτρέπονται οι απόπειρες εισόδου στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπογράμμισε ότι για το δεκάμηνο του 2014, υπάρχει αισθητή αύξηση των εισερχόμενων μεταναστευτικών ροών σε ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, σε ποσοστό, όπως είπε, «352 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 το οποίο βαίνει αυξανόμενο». Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «έχουν αυξηθεί και οι συλλήψεις των διακινητών σε 197 από 70 την προηγούμενη χρονιά, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυστηροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις ποινές απέναντι τους αντιμετωπίζοντας σκληρά αυτό το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου».

Ταυτόχρονα οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, την αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών με την ουσιαστική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σε θέματα επιτήρησης των συνόρων και έγκαιρου εντοπισμού πιθανών τρομοκρατικών απειλών, καθώς και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του φαινομένου της δια θαλάσσης παράνομης μετανάστευσης.

«Η συνεργασία μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο, όμως μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα για να την αναβαθμίσουμε και να αντιμετωπίσουμε με τόλμη τις κοινές προκλήσεις που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιάς μας» κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter