Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συγχαρητήρια μηνύματα Μέρκελ-Πούτιν προς Ερντογάν

merkel-00

Στην ανάπτυξη των σχέσεων της Γερμανίας και της Ρωσίας με την Τουρκία επικεντρώνονται τα συγχαρητήρια μηνύματα της Άνγκελα Μέρκελ και του Βλ.Πούτιν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην προεδρία της χώρας, την Κυριακή.


Στο μήνυμά της η γερμανίδα καγκελάριος δεν παραλείπει να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία, δεδομένων των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
«Τη Γερμανία και την Τουρκία συνδέει συνεργασία στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη. Αποτελεί προσωπικό μου στόχο η περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας από κοινού μαζί σας, για την ευημερία των πολιτών μας» αναφέρει η Άνγκελα Μέρκελ και εύχεται στον Τ.Ερντογάν καλή επιτυχία στις «σημαντικές ευθύνες» του.
Στην Γερμανία πάντως οι Τούρκοι που είχαν δικαίωμα ψήφου φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, τα οποία δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, μόνο το 8,1% προσήλθε στην κάλπη, δηλαδή περίπου 38.000 ψηφορόροι. Από αυτούς ωστόσο, ο Ερντογάν απέσπασε ποσοστό 69%, ενώ σε κάποιες περιοχές η στήριξή του έφθασε ακόμη και το 80%.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι λιγότεροι υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος προέδρου ζουν στο Βερολίνο και στο Μόναχο, ενώ οι περισσότεροι στην Καρλσρούη, το Ντίσελντορφ και την Ρουρ.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ επισήμανε ότι το 48% των Τούρκων δεν ψήφισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι, παρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η κοινωνία φαίνεται διχασμένη και χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ζήτησε ωστόσο να δοθεί «νέα ώθηση» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα», όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κ.λπ.Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.«Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστεί η περαιτέρω ανοδική ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην τηλεφωνική συνομιλία παρενέβη διατυπώνοντας επίσης τις ευχές του ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμαζμπέκ Αταμπάεφ, ο οποίος βρέθηκε στο Σότσι και είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter