Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα η Ιαπωνία

iaponia-sinzo-ampe

Την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της Ιαπωνίας ενέκριναν οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού το πρωί της Τρίτης. Με το νέο στρατιωτικό δόγμα αίρεται η απαγόρευση στις ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις να πολεμούν στο εξωτερικό, ρήτρα η οποία υφίσταται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε ζητήσει την αλλαγή ερμηνείας τους ισχύοντος συντάγματος αναφορικά με τη στρατιωτική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με το παρόν σύνταγμα, η Ιαπωνία απαγορεύεται να χρησιμοποιεί βία για την επίλυση διαφορών, εκτός αν πρόκειται για αυτοάμυνα.

Όμως, η νέα ερμηνεία του συντάγματος που αναμένεται να εγκριθεί θα επιτρέπει συλλογική αυτοάμυνα και τη χρήση βίας για την υπεράσπιση των συμμάχων. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πίεζε γι' αυτή την αλλαγή καθώς την έκρινε απαραίτητη για την προσαρμογή της Ιαπωνίας στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Τη Δευτέρα χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στο Τόκιο για την αναθεώρηση, καθώς θεωρούν ότι αυτή συνεπάγεται απομάκρυνση από την πολιτική ειρήνης που η χώρα είχε υιοθετήσει επί δεκαετίες. Η νέα ερμηνεία του συντάγματος επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αποφύγει το δημοψήφισμα, το οποίο θα ήταν απαραίτητο σε περίπτωση αναθεώρησης του συντάγματος.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ιαπωνία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε πολυεθνική επιχείρηση τύπου πολέμου στον Κόλπο το 1990-1991 ή εισβολής στο Ιράκ το 2003. Τη Δευτέρα χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στο Τόκιο για την αναθεώρηση, καθώς θεωρούν ότι αυτή συνεπάγεται απομάκρυνση από την πολιτική ειρήνης που η χώρα είχε υιοθετήσει επί δεκαετίες.

Η νέα ερμηνεία του συντάγματος επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αποφύγει το δημοψήφισμα, το οποίο θα ήταν απαραίτητο σε περίπτωση αναθεώρησης του συντάγματος. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ιαπωνία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε πολυεθνική επιχείρηση τύπου πολέμου στον Κόλπο το 1990-1991 ή εισβολής στο Ιράκ το 2003.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter