Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη η Βρετανία

0koyti

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη υπέγραψε σήμερα Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία, δηλώνοντας ότι παραμένει μια μεγάλη εμπορική δύναμη, την ώρα που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου.
Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της υπουργού εμπορίου της Βρετανίας Λιζ Τρους και του ομολόγου της της Σιγκαπούρης, έρχεται καθώς οι ηγέτες από τη Βρετανία και την Ε.Ε. προσπαθούν να σφραγίσουν μία νέα εμπορική συμφωνία και να αποτρέψουν ένα χαοτικό τέλος στην πενταετή διαδικασία του Brexit.
Η συμφωνία με τη Σιγκαπούρη αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή που είχε η πρώην βρετανική αποικία - έγινε ανεξάρτητη το 1965- με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πενήντα πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Σιγκαπούρης, το Ηνωμένο Βασίλειο επανεμφανίζεται ως ένα πλήρως ανεξάρτητο έθνος και μια σημαντική δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε η Τρους πριν από την υπογραφή.
«Μαζί, ανοίγουμε το δρόμο για ένα λαμπρότερο μέλλον, πλούσιο σε οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες».
Για τη Σιγκαπούρη, μια πλούσια πόλη-κράτος με 5,7 εκατομμύρια κατοίκους, η Βρετανία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της για αγαθά και ο δεύτερος μεγαλύτερος για υπηρεσίες, όπως και τον κορυφαίο επενδυτικό της προορισμό στην Ευρώπη.
Το συνολικό διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 13,5 δισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Σιγκαπούρης.
Η Βρετανία εγκαταλείπει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δώσει διορία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου για να σφραγίσουν ένα νέο εμπορικό σύμφωνο.

Πηγή: Reuters

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter