Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο… ύψος του το πετρέλαιο- ανησυχίες για την ένταση

petrelaio 188191558

Στα ύψη οι ασφάλειες κατά κινδύνων πολέμου στον Κόλπο, στα ύψη οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων αλλά στο ύψος του και το... πετρέλαιο. Χθες οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν καταγράφοντας ιστορικό υψηλό με φόντο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν με την κατάρριψη του αμερικανικού drone. το αργό ενισχύθηκε κατά 0,7% στα $57,51 ανά βαρέλι και στην εβδομάδα κατέγραψε κέρδη 9%. Να σημειωθεί ότι προχθέςς το αργό ενισχύθηκε κατά $2,89 ή 5,4% στα $56,65 ανά βαρέλι καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη της χρονιάς. Το brent επίσης κινήθηκε ανοδικά κατά 71 σεντς ή 1,1% στα $65,16 ανά βαρέλι. Ως γνωστόν ο Αμερικανό πρόεδρος είχε εγκρίνει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης (drone) των ΗΠΑ, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανή. Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ανησυχίες για την ένταση

Στο μεταξύ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, σημειώνοντας ότι το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. «Φυσικά ανησυχούμε για την κατάσταση και θέλουμε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, να εξευρεθεί πολιτική λύση σε αυτή την πολύ τεταμένη κατάσταση», είπε η Μέρκελ. Η ΕΕ «ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τον οποίο μερικές φορές το καλύτερο είναι να μη γίνονται «επεμβάσεις».

Ο εναέριος χώρος και η αντίδραση του Ιράν

Εξ άλλου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος του Ιράν είναι ασφαλής για τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μετά από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον. “Ο εναέριος χώρος του Ιράν πάνω από τον Περσικό Κόλπο, αλλά και για την διεξαγωγή άλλων πτήσεων είναι ασφαλής στο σύνολό του,” δήλωσε ο εκπρόσωπος της αναφερόμενης υπηρεσίας Ρεζά Ζαφαρζαντέχ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε εκδώσει έκτακτη οδηγία την Πέμπτη, απαγορεύοντας στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες να πετάξουν στον εναέριο χώρο και πάνω από την θαλάσσια περιοχή, η οποία ελέγχεται από την Τεχεράνη, τόσο στα Στενά του Ορμούζ, όσο και στον Κόλπο του Ομάν. Προληπτικά μέρα του ίδιου τύπου λαμβάνονται κι από υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας άλλων χωρών, όπως κι από διεθνείς αεροπορικές εταιρίες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter