Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ισχύ οι νέοι δασμοί από ΗΠΑ και Κίνα

0λιμανι

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 07:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά και τα κινεζικά αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Οι δύο χώρες, αν και διακηρύσσουν επισήμως ότι θέλουν το διάλογο, δεν δείχνουν καμία πρόθεση υποχωρήσεων και συμβιβασμού.
Η Goldman Sachs στο τελευταίο σημείωμά της προς τους επενδυτές προειδοποίησε πως πλέον είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 500 δισ. δολάρια. Προς το παρόν- μαζί και με τους σημερινούς δασμούς- έχουν "τιμωρήσει" εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων και η Κίνα έχει απαντήσει με δασμούς σε προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων.
Μία παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ των δύο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε χαμηλές ταχύτητες όχι μόνο την κινεζική και αμερικανική οικονομία, αλλά και συνολικά την παγκόσμια οικονομία. Ήδη γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις στη Γερμανία, όπως και σε αρκετές χώρες της ΝΑ Ασίας.
Ορισμένοι ελπίζουν σε προσπάθεια προσέγγισης κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ, αλλά οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κρατούν μικρό καλάθι.
Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter