Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΕ: Αν ο Τραμπ θέλει εμπορικό πόλεμο, θα τον έχει!

eu flag 3 b

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει άμεσα τα κατάλληλα αντίποινα σε περίπτωση που οι εξαγωγές μας επηρεαστούν από κάθε περιοριστικό για το εμπόριο μέτρο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών». Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς στους ευθείς υπαινιγμούς του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην τηλεόραση ITV ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν πολλά προβλήματα με την ΕΕ, που μπορεί να προσλάβουν πολύ μεγάλες διαστάσεις στον εμπορικό τομέα».

Η δήλωση Τραμπ έγινε λίγες ημέρες μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ και πλυντηρίων από την Ευρώπη και άλλες χώρες, προκειμένου να προστατευθούν οι εγχώριοι κατασκευαστές. Το κλίμα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ ήταν ήδη τεταμένο εξαιτίας των επανειλημμένων απειλών της Ουάσιγκτον ότι θα σταματήσει «για λόγους εθνικής ασφαλείας» τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από το εξωτερικό.

«Το εμπόριο μπορεί και πρέπει να είναι μια υπόθεση αμοιβαία επωφελής. Ενώ οφείλει να είναι ανοικτό και δίκαιο, πρέπει επίσης να υπόκειται σε κανόνες», σημείωσε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο έλληνας εκπρόσωπος τύπου πρόσθεσε ότι η ΕΕ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει πιστά προσηλωμένη στη διατήρηση της διακρατικής οικονομικής τάξης και εμπνέεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Δίνει έδαφος στην Ευρώπη
Την περασμένη Πέμπτη η αρμόδια για τις Εμπορικές υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι η διακυβέρνηση Τραμπ άφησε ολόκληρο τον κόσμο εμβρόντητο αποσύροντας τις ΗΠΑ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε θέματα διεθνούς εμπορίου. Η σουηδή επίτροπος δεν έκρυψε ότι η Ευρώπη έχει την πρόθεση να καλύψει το κενό.

«Πολλές χώρες έχουν μπερδευτεί λίγο από το έλλειμμα ηγεσίας που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Αποσύρονται από τη διεθνή σκηνή. Η συμπεριφορά αυτή δίνει χώρο στην ΕΕ για να δείξει ότι μπορεί να πετύχει καλές εμπορικές συμφωνίες», είπε συγκεκριμένα η Μάλστρομ.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter