Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κάρνεϊ: Καλεί σε συμφωνία με την ΕΕ για τις τράπεζες

e37c4191a75a451a9f6fe36e4594146b

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, κάλεσε σήμερα τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσουν πως θα αναγνωρίζει η μία τους τραπεζικούς κανόνες της άλλης μετά το Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πλήγμα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο τραπεζίτης τόνισε σε ομιλία που παραχώρησε στα γραφεία Thomson Reuters στο Λονδίνο ότι η BoE και οι τράπεζες χρειάζεται να είναι έτοιμες για ένα hard Brexit χωρίς συμφωνία. Παράλληλα όρισε προθεσμία μέχρι την 14η Ιουλίου, ώστε όλες οι διασυνοριακές χρηματοοικονομικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, να γνωστοποιήσουν στην κεντρική τράπεζα το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται «μπροστά σε ένα σταυροδρόμι». Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ, αφενός της διατήρησης των υψηλών προτύπων των ρυθμιστικών πλαισίων και του σεβασμού στους κανόνες των άλλων και αφετέρου της εσωστρέφειας με μεγάλο κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Το πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, θα είναι μια δοκιμασία, υπεύθυνη για την χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση», επεσήμανε ο διοικητής.

«Η ΕΕ και η Βρετανία είναι επομένως στην ιδανική θέση ώστε να δημιουργήσουν ένα αποδοτικό σύστημα σεβασμού στα συγκριτικά ρυθμιστικά αποτελέσματα η μία της άλλης, κάτι που θα υποστηριχθεί από δεσμεύσεις για κοινά ελάχιστα πρότυπα και ανοικτή εποπτική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο τραπεζίτης, πάντως, επεσήμανε ότι η BoE χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη για τη χειρότερη δυνατή έκβαση, ενώ ο ανώτατος ρυθμιστής της κεντρικής τράπεζας, Σαμ Γουντς, έστειλε επιστολή στις χρηματοοικονομικές εταιρίες με διασυνοριακές δραστηριότητες, απαιτώντας να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για το Brexit.

«Τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι το επίπεδο της κατάστρωσης σχεδίων είναι ανομοιόμορφο μεταξύ των εταιριών και τα ότι τα σχέδια ενδέχεται να μην δοκιμάζονται επαρκώς, έναντι των πιο δυσμενών πιθανών εκβάσεων -για παράδειγμα, αν δεν υπάρξει αποχώρηση ή εμπορική συμφωνία, όταν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ», ανέφερε.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter