Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ισχυρή βουτιά στη στερλίνα, σε στενό κλοιό η May

a023950cecb0432991b65dc174a95296

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ υποχωρεί σήμερα η στερλίνα λόγω της αβεβαιότητας ως προς το πότε θα ενεργοποιηθεί ο επίσημος μηχανισμός για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και μιας σειράς αδύναμων στοιχειών για την βρετανική οικονομία. Η πρωθυπουργός Theresa May αντιμετώπισε την πρώτη ήττα της σχετικά με το σχέδιό της για το Brexit την περασμένη εβδομάδα, όταν η άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου ψήφισε μια αλλαγή σύμφωνα με την οποία η May μπορεί προκαλέσει συζητήσεις για το "διαζύγιο" με την Ε.Ε μόνο αν υποσχεθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Η ψηφοφορία ήταν ένα πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό η οποία ήλπιζε να περάσει το νομοσχέδιο Brexit χωρίς αλλαγές. Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της ημερομηνίας έναρξης της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Οι αγορές θέλουν να δουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει σαφήνεια γύρω από την αβεβαιότητα"", όπως σημειώνει στο Reuters o στρατηγικός αναλυτής της ING, Viraj Patel.

"Οι αγορές είναι τώρα περισσότερο επικεντρωμένες στο τέλος του παιχνιδιού", όπως προσθέτει, δηλαδή "στην μετά Brexit εποχή".

Η στερλίνα σημειώνει βουτιά στις 86,69 πένες έναντι του ευρώ, στο πιο αδύναμο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, τα πιο αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον κλάδο των υπηρεσιών της Βρετανίας προσθέτουν σήμερα στις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας λόγω του Brexit, χτυπώντας τη στερλίνα.

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter