Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέο μπαράζ εκθέσεων αναλυτών που "βλέπουν" συντριβή της στερλίνας

xrimatistirio 05353

Παρά το ριμπάουντ που σημείωσε η στερλίνα μετά το flash crash της περασμένης εβδομάδας, οι αναλυτές συνεχίζουν με νέο μπαράζ εκθέσεων, να βλέπουν περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματος, μη δίνοντας κανένα περιθώριο για ράλι. Η κατάρρευση του βρετανικού νομίσματος πυροδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες, από τα σχόλια περί "σκληρού Brexit" του Francois Holland, έως και το λάθος ενός αλγόριθμου. Το σπάσιμο προς τα κάτω του "ψυχολογικού" επιπέδου του 1,20 έναντι του δολαρίου είναι σημαντικό καθώς καθώς αποτελούσε στόχος πολλών αναλυτών σε περίπτωση που η Fed αυξήσει τα επιτόκια και η BoE προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση

Σε σημερινό της note η Credit Suisse σημειώνει ότι αναμένει περαιτέρω πτώση της στερλίνας ενώ συστήνει αγορές μετοχών βρετανικών εταιρειών που έχουν έκθεση στην Ευρώπη.

"Ο στόχος μας είναι πως η στερλίνα θα αγγίξει το 1,16 έναντι του ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών. Ωστόσο, είμαστε πιο bearish για την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και εκτιμούμε πλέον πως θα αγγίξει το 1,05 από το 1,10 που βλέπαμε πριν".

Όπως υπογραμμίζει η CS, οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές των εταιρειών του FTSE 100 των οποίων σημαντικό μέρος της κερδοφορίας προέρχεται από την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα δίνει σίσσαση Buy σε Thomas Cook, Vodafone, Kingfisher και Berendsen.

"Αγοράστε βρετανικές μετοχές" συστήνει και η Deutsche Bank καθώς εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των βρετανικών μετοχών θα συνεχιστεί λόγω της περαιτέρω αδυναμίας που θα σημειώσει η στερλίνα.

Όπως επισημαίνει, η νέα πτώση στη στερλίνα είναι μονόδρομος λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την όλη διαδικασία του Brexit καθώς και των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Deutsche Bank σημειώνει επίσης ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η BoE Να παρέμβει και να δώσει ώθηση στο νόμισμα.

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην στερλίνα, με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο του 1,2228", σημειώνουν οι αναλυτές της TD. Όπως σημειώνουν, μια κίνηση χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο θα ενεργοποιήσει νέες πιέσεις πωλήσεων, σπρώχνοντας το νόμισμα κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου".

"Οι διαπραγματεύσεις εξόδου αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2017 και θα καθοδηγηθούν από τους πολιτικούς και όχι τους οικονομικούς στόχους", σημειώνει από την πλευρά της η Morgan Stanley.

Με το 46% των βρετανικών εξαγωγών να κατευθύνονται προς την Ε.Ε., η Βρετανία μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ένα υψηλό οικονομικό τίμημα για αυτή τη στρατηγική, όπως προσθέτει.

Κατά συνέπεια, η στερλίνα "θα χρειαστεί να μειωθεί περαιτέρω από αυτά τα επίπεδα για να αντισταθμίσει αυτή την αυτοεπιβαλλόμενη αβεβαιότητα".

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι κύριοι οδηγοί της πτώσης της στερλίνας είναι οι ανησυχίες ότι ένα σκληρό Brexit θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ό, τι οι εκτιμούσαν οι επενδυτές στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και έτσι θα επιδεινώσει το ισοζύγιο πληρωμών της Βρετανίας.

Η JP Morgan προχωρά σε μείωση των στόχων της για τη στερλίνα στο 1,21 έναντι του δολαρίου στο τέλος του 2016 από 1,32 πριν και αυξάνει τον στόχο της για την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας στο 0,97 από 0,87.

Από την πλευρά της η High Frequency Economics εκτιμά ότι η πρόσφατη κατάρρευση της στερλίνας είναι η επέκταση μίας μεγαλύτερης υποτίμησης η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014, πολύ πριν μπει στο κάδρο το Brexit.

"Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων έχει χτυπήσει τις εισροές κεφαλαίων στην Βρετανίας, κυρίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών που επίσης υπάρχει πριν το Brexit", όπως σημειώνει.

"Η συντριβή της στερλίνας είναι μια συνέπεια της συντριβής τιμών των βασικών εμπορευμάτων και όχι του flash crash αλλά ούτε και του Brexit", καταλήγει η High Frequency Economics.

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter