Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

S&P: Η Ευρωζώνη πετά με μόνο έναν κινητήρα

euro 8963h67

Με «ένα κινητήρα» πετά η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, που αναθεώρησε προς το αρνητικότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2016 (από 1,8% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου) και στο 1,6% το 2017.

Ο S&P προχώρησε σε πιο «ουσιαστική» αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,4% από 1,1% που ανέμενε προηγουμένως.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η απασχόληση θα αυξηθεί στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017, εκτιμώντας ότι «το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο στο 10,2% φέτος (10,9% το 2015% και στο 9,7% το 2017)».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του S&P για την Ευρώπη Ζαν-Μισέλ Σιξ παρομοίασε την ευρωζώνη με ένα αεροπλάνο που «πετά με ένα κινητήρα» και προσπαθεί να «διατηρήσει το ύψος του» και είπε ότι ενώ υπάρχουν λόγοι για να ελπίζει ότι η οικονομία θα ανακτήσει το ύψος της, δεν φαίνεται πιθανή «μια τροχιά πτήσης» ισχυρής ανάπτυξης όπως ήταν πριν από την κρίση.

Από τις αρχές του έτους, ο Σιξ τόνισε ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές προκάλεσε «βουτιά στις χρηματοοικονομικές συνθήκες... (το οποίο) αποδυνάμωσε κάπως την οικονομία της ευρωζώνης» και ενώ οι συνθήκες στην ευρωζώνη έχουν έκτοτε βελτιωθεί –χάρη κυρίως στα διευκολυντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία σύμφωνα με τον οικονομολόγο έτυχαν καλής υποδοχής– η ευρωζώνη βασίζει πολύ την ανάπτυξή της στην εγχώρια κατανάλωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter