Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

"Η ευρωζώνη ίσως βυθιστεί σε αποπληθωρισμό"

eurozone 0425

Η ευρωζώνη θα μπορούσε να βυθιστεί σε αποπληθωρισμό για κάποιους μήνες το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της χαμηλής τιμής πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Είναι απολύτως πιθανό...τα επόμενα τρίμηνα να έχουμε μήνες κατά τους οποίους ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός», δήλωσε ο Νοβότνι στην ένωση οικονομικών συντακτών. «Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του πετρελαίου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί περαιτέρω στην θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χθες – ότι η εξασθένηση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πολιτική της τον Μάρτιο – αλλά δήλωσε πως η θέση ήταν ομόφωνη.

Η πρόσφατη κατάρρευση στις αγορές που συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα στην Κίνα ήταν «υπερβολική», δήλωσε ο Νοβότνι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κινεζικές αρχές λειτούργησαν με υπερβολικά φιλόδοξο τρόπο στην προσπάθειά τους να έχουν μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και παράλληλα ανεξάρτητη επιτοκιακή πολιτική, όταν μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα μόνο τα δύο εξ αυτών.

«Βλέπουμε ότι οι τάσεις προς την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων αποδυναμώνονται και πάλι και ότι ο μεγάλος φόβος είναι μάλλον ότι οι Κινέζοι θα υποτιμήσουν το νόμισμά τους περισσότερο επιθετικά», δήλωσε ο Νοβότνι.

 

Πηγή: www.nooz.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter