Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Αντίο» στο ρευστό λέει η Δανία

dania 00535

Παρά το κρύο και τον κακό καιρό, μια καντίνα με χοτ ντογκ στην παλιά πόλη της Κοπεγχάγης είναι γεμάτη κόσμο. Το ζεστό λουκάνικο με το αγγουράκι και τα κρεμμύδια είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους τουρίστες. Ο Αντρέας Σινγκγκάρντ πουλάει εδώ και ένα χρόνο λουκάνικα στην παλιά πόλη και καταλαβαίνει αμέσως ποιος θα πληρώσει πώς. Οι τουρίστες πληρώνουν μετρητοίς ενώ οι Δανοί προτιμούν την πιστωτική κάρτα!

Μια βόλτα στους μεγάλους δρόμους είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Οι περισσότεροι περαστικοί κυκλοφορούν με την πιστωτική κάρτα στην τσέπη.

Μια κοινωνία χωρίς ρευστό όμως εξυπηρετεί τις τράπεζες, δηλώνουν οι επικριτές αυτής της πρακτικής, διότι με τον τρόπο αυτό μειώνουν τα έξοδά τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Τους περισσότερους Δανούς πάντως δεν φαίνεται να τους πειράζει καθόλου το ότι τράπεζες ξέρουν ανά πάσα στιγμή πότε αγόρασαν τι και πού.

Για πολλούς, όπως για τον πλανόδιο πωλητή, η νέα κατάσταση στις καθημερινές συναλλαγές έχει πολλά πλεονεκτήματα. «Στο τέλος της μέρας ήταν προτιμότερο να μην έχει μαζί μου τόσο ρευστό. Ακόμα οι συναλλαγές μέσω τράπεζας είναι πιο ασφαλείς, διότι μπορούν να κάνουν λιγότερα λάθη», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πληρωμές και μέσω κινητού τηλεφώνου

Τα μεγάλα καταστήματα έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Ορισμένες αλυσίδες έχουν προχωρήσει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα.

Μεγάλη αλυσίδα καλλυντικών, για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες εισήγαγε τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Σκανάρουμε τον κωδικό του προϊόντος και επιβεβαιώνουμε το ποσό. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Θέλουμε να απαλλαγούμε από το ρευστό.

Η χρήση των μετρητών, τα μέτρα ασφαλείας, όλα αυτά κοστίζουν. Και για τον λόγο αυτό θέλουμε να εισαγάγουμε τις πληρωμές μέσω κινητών», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρίας.

Aπό την πλευρά τους οι Δανοί καταναλωτές ανταποκρίνονται: Ήδη το ένα τρίτο πληρώνει μέσω εφαρμογής που χρησιμοποιείται περισσότερο ανάμεσα σε φίλους, οι οποίοι οφείλουν μεταξύ τους μικροποσά.

Επίσης πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση των καρτών ακόμα και στις υπαίθριες αγορές με παλιά αντικείμενα.

Η νέα τάση πάντως δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί. Πριν από 20 χρόνια οι Δανοί πλήρωναν κατά 80% τοις μετρητοίς. Σήμερα είναι λιγότερο από 25%.

Δανέζικα μαγαζιά τα οποία δεν πουλάνε τρόφιμα θα μπορούσαν σύντομα να πάρουν μια ειδική άδεια και να πουλάνε μόνο με κάρτα.

Ακόμα και ο ιδιοκτήτης της καντίνας στην παλιά πόλη σκέφτεται νε καθιερώσει πλέον αποκλειστικά την πληρωμή μέσω κινητών.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter