Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ισχύ το «bail in» για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης

money 53534

Την έγκαιρη έναρξη της ισχύος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism, SRM) των τραπεζών της Ευρωζώνης, καλωσόρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο πλαίσιο της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου 2016 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εγχώριων τραπεζών.

"Tώρα έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες, όταν αυτές χρεοκοπούν. Τα λάθη των τραπεζών δε θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών", δήλωσε σχετικά ο επίτροπος για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών θα κατανέμεται σε πρώτη φάση μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται η συνεισφορά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο μέχρι το 2024 θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 55 δισ. από εισφορές των ίδιων των τραπεζών.

Πηγή: www.imerisia.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter