Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κίνα: Αιφνίδια μείωση των επιτοκίων

PBOC

Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε αιφνιδιαστικά σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35% και το επιτόκιο των καταθέσεων ενός έτους κατά επίσης 25 μ.β. στο 1,5%. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

Αυτή είναι η έκτη μείωση των επιτοκίων από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα έκοψε κατά 50 μονάδες βάσης το επίπεδο ελάχιστων αποθεματικών για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο επίσημος δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες θα υποχωρήσει στο 17,5% μετά την υιοθέτηση των αλλαγών. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επιπλέον μείωση 50 μ.β. σε ορισμένες τράπεζες σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας και ο αγροτικός τομέας.

Η PBOC αποφάσισε επίσης να καταργήσει το πλαφόν στο επιτόκιο για τις καταθέσεις σε ένα νέο βήμα για την απελευθέρωση των επιτοκίων.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 7% αυτό το έτος.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας από το 6,9% στο οποίο υποχώρησε το γ΄ τρίμηνο του έτους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση του 2009 που η ανάπτυξη υποχωρούσε κάτω από το επίπεδο του 7%, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο κυβερνητικό στόχο.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται περίπου στο μισό του κυβερνητικού στόχο και μια παρατεταμένη υποχώρηση των τιμών παραγωγού, η κεντρική τράπεζας διαθέτει περιθώρια να χαλαρώσει την πολιτική της, σημειώνουν οι αναλυτές.

"Είναι ξεκάθαρο ότι η PBOC είναι σε αποστολή χαλάρωσης της πολιτικής της και αυτό κάνει το τελευταίο έτος", δήλωσε στο Bloomberg ο George Magnus, ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος στην UBS Group AG. "Με την οικονομία να χάνει ορμή, το αποπληθωρισμό εδραιωμένο στον επιχειρηματικό τομέα και την επανεξισορρόπηση να σημειώνει περιορισμένη πρόοδο, η κεντρική τράπεζα λαμβάνει οδηγίες να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της. Και φυσικά αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου ακόμα", προσθέτει.

"Οι Κινέζοι αξιωματούχοι πατούν γκάζι", δηλώνει από την πλευρά του ο Frederic Neumann, συνεπικεφαλής Οικονομικής Έρευνας για την Ασία της HSBC Holdings Plc. "Η συνδυασμένη κίνηση στα επιτόκια και τα ελάχιστα αποθεματικά δείχνει ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να βγάλει το αυτοκίνητο από τη λάσπη και να βάλει την οικονομία σε κίνηση και πάλι", προσθέτει.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter