Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΕ: Μπορεί να χαθούν μέχρι 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω Κίνας

1342773993891912436

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χάσει μεταξύ 1,7 και 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας, εάν προχωρήσει η αναγνώριση της Κίνας ως "οικονομίας της αγοράς", σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή για λογαριασμό 25 ομοσπονδιών ευρωπαϊκών βιομηχανιών.


Η έκθεση εξηγεί πως η ενδεχόμενη χορήγηση του εν λόγω στάτους στην Κίνα , όπως επιδιώκει το Πεκίνο μέχρι το τέλος του 2016, είναι σημαντική, διότι, θα μειώσει την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Κίνα. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει ότι οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 25% έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1% έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 1,7 με 3,5 πιθανών θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της μονομερούς χορήγησης του επίσημου χαρακτηρισμού της "οικονομίας της αγοράς" στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξετάζουν το εν λόγω ενδεχόμενο.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για την πολιτική εμπορίου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε πως η Κομισιόν εξετάζει προσεκτικά την εν λόγω μελέτη. "Αυτή τη στιγμή ερευνούμε τις ενδεχόμενες οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μέσων εμπορικής άμυνας με την Κίνα. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν παίρνει αυτήν την απόφαση μόνη της, καθώς λαμβάνει υπόψη της την γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου", κατέληξε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter