Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της απόφασης της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια

agores evropi 55433

Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές ενώ άνοδο κατέγραφαν τα ομόλογα, με τις αποδόσεις τους αντίστοιχα να υποχωρούν, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve να μην αυξήσει τα επιτόκια επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την πρόσφατη κλιμάκωση στην αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών. Ωστόσο οι μετοχές και τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές, που είναι περισσότερο ευάλωτες στα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια, αντέδρασαν θετικά στη χθεσινή απόφαση της Fed να καθυστερήσει την αύξηση για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, και κατέγραφαν άνοδο.

Ο δείκτης FTSEuroFirst 300 υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,8%, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει απώλειες 1% στις 10.129 μονάδες και το γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση 0,9% στις 4.615 μονάδες. Απώλειες 0,6% στις 6.149,76 μονάδες κατέγραφε ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχωρούσε 10 μονάδες βάσης και αναμενόταν να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Ιουλίου και την τρίτη μεγαλύτερη από τις αρχές του χρόνου.

Ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι αναρωτιούνται πλέον εάν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, δεδομενων των ανησυχιών της για την ανάπτυξη και την αστάθεια στις αγορές καθώς και της ενίσχυσης του δολαρίου.

Στην Κίνα, οι μετοχές έκλεισαν με οριακή άνοδο. Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν κατέγραψε άνοδο 0,4% στις 3.251,27 μονάδες, σημειώνοντας, ωστόσο, πτώση 2,9% σε εβδομαδιαία βάση. Ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,4% στις 3.097,92 μονάδες, υποχωρώντας όμως κατά 3,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται στην επιβράδυνση στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές, λέγοντας ότι ένα βασικό σημείο είναι κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος μιας περισσότερο απότομης επιβράδυνσης στην Κίνα.

Οι αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, με τον δείκτη MSCI για την ευρύτερη αναδυόμενη αγορά να ενισχύεται κατά 0,6% και να αναμένεται να καταγράψει άνοδο 3,8% σε εβδομαδιαία βάση, την υψηλότερη από τις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, συμβαδίζοντας με άλλες αναπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές, έκλεισε με απώλειες 2%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter