Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ζητά ο Σόιμπλε

soible5 656x410

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πιέσει για την εφαρμογή του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού φόρου επί των συναλλαγών σε μετοχές και ομόλογα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, παρά τη σταθερή αντίθεση της Βρετανίας και τις προειδοποιήσεις των τραπεζών ότι θα πληγούν οι εργασίες τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Ενώ μόνο 11 από τις χώρες της ΕΕ - μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία - σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο ότι αυτό πρέπει να θεωρηθεί μόνο ως το πρώτο βήμα και ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνουν προσπάθειες να πεισθούν και οι άλλες χώρες να επιβάλλουν τον φόρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον φόρο αυτό το 2011, καθώς οι πολιτικοί επεδίωκαν να καθησυχάσουν την οργή του κοινού για τις μαζικές διασώσεις τραπεζών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Υποστηρικτές του μέτρου - που προωθήθηκε ένθερμα από τη Γαλλία - υποστηρίζουν ότι αυτό θα ανάγκαζε τις τράπεζες και τις άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να έχουν μία εύλογη συμβολή στον δημόσιο προϋπολογισμό. Ένα άλλο κίνητρο, που επιδιώκεται με το μέτρο, είναι η αποθάρρυνση κερδοσκοπικών συναλλαγών που δεν συνδέονται με την πραγματική οικονομία.

Ο επίμαχος όμως, φόρος, έγινε φόβητρο για τη Βρετανία, η οποία προειδοποίησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός του φόρου θα έπληττε τους χρηματιστές που έχουν την έδρα τους στη χώρα, παρά το ότι η ίδια έχει αποκλείσει την εφαρμογή του. Η αναμόχλευση του θέματος αυτού αποτελεί πηγή ενόχλησης για τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς εντείνει την εκστρατεία της για τη διαπραγμάτευση μίας νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Ο Σόιμπλε και οι υπουργοί Οικονομικών των άλλων 10 χωρών που θα συμμετέχουν στην εφαρμογή του φόρου, συζήτησαν το θέμα στη σύνοδο του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο. Οι 11 χώρες άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για το μέτρο, μετά την αποτυχία το 2012 επίτευξης μίας συμφωνίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Κάναμε σημαντική, αν όχι αποφασιστική πρόοδο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.

«Η συμφωνία είναι δυνατή και περισσότερο από δυνατή, εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε φιλόδοξα». Η αισιόδοξη διάθεση σηματοδοτεί μία μετακίνηση σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν, όταν η πρωτοβουλία φαινόταν να είναι ουσιαστικά νεκρή, σημειώνουν οι FT. Ο Σόιμπλε δήλωσε μετά τη σύνοδο ότι το να έχεις τον φόρο μόνο στις 11 από τις 28 χώρες της ΕΕ δεν συνάδει με τα εν εξελίξει σχέδια των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίων. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια της για αυτή την πρωτοβουλία, γνωστή ως Ένωση των Αγορών Κεφαλαίων, αργότερα τον τρέχοντα μήνα. Οι τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι ο φόρος στις συναλλαγές θα αντιστρατεύονταν τον στόχο της πρωτοβουλίας αυτής, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι συζητήσεις εστιάσθηκαν το Σάββατο στο εύρος εφαρμογής του φόρου - που σε αυτή τη φάση θα εφαρμοζόταν στις μετοχές και τα παράγωγα - και σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις, μεταξύ άλλων στον βαθμό που θα έπρεπε να υπόκεινται σε φόρο, τα παράγωγα σε επιτόκια. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις κατέστησαν σαφές πως πολλές χώρες θέλουν εξαιρέσεις από το πλαίσιο του φόρου. Ο ίδιος είπε ότι υποστηρίζει την εξαίρεση των συναλλαγών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) των εταιρειών στην «πραγματική πλευρά της οικονομίας», ώστε οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίσουν πρόσθετο κόστος από τον φόρο. Ο Βέλγος υπουργός εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη φορολογία των συνταξιοδοτικών ταμείων καθώς και των παραγώγων. «Αν αθροίσεις οτιδήποτε ζητείται, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξεις με ένα άδειο κέλυφος. Δεν θα έχει μείνει πολύ», πρόσθεσε ο Όβερτβελντ.

 

Πηγή: www.newsbeast.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter