Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μη αναστρέψιμη η πτώση της κινεζικής Οικονομίας;

kineziki oikonomia 453

Πτωτικά κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές μετά την ανακοίνωση στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς χαμηλότερους των επιπέδων του 7% που είναι ο φετινός στόχος, εντείνοντας τις ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι ανησυχίες αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των σχεδίων που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο για την μεταρρύθμιση των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων και για την επίτευξη «καθοριστικών» αποτελεσμάτων έως το 2020.

«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες καθοδικές πιέσεις, άρα το επενδυτικό κλίμα παραμένει αδύναμο» είπε ο Γκου Γιονγκτάο, αναλυτής στην Cinda Securities.

Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν έκλεισε με πτώση 1,97%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 2,67%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα τέλη Αυγούστου. Τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις δημιούργησαν περαιτέρω ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, επιτρέποντας μεταξύ άλλων και τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρουσιάστηκαν επιγραμματικά την Κυριακή ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η παρουσίαση του εκτεταμένου σχεδίου είναι σημαντική, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς επιτρέπει στα κινεζικά υπουργεία να προχωρήσουν σε λεπτομερέστερα πλάνα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων εδώ και δεκαετίες.

Το σχέδιο των κινεζικών αρχών θα μπορούσε να περιλαμβάνει περίπου 25.000 επιχειρήσεις, που ανήκουν και διευθύνονται από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και περισσότερες από 100 που ελέγχονται κεντρικά από την επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης δημόσιας περιουσίας SASAC, αναφέρει το Reuters.

Ο Ζανγκ Σιγού, αναπληρωτής επικεφαλής της SASAC δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Κίνα θα εργαστεί για την αναδιοργάνωση και συγχώνευση κρατικών επιχειρήσεων με σκοπό τη συγκέντρωση κρατικών κεφαλαίων σε βασικούς κλάδους, ενώ παράλληλα να περιορίζει τις κρατικές επενδύσεις σε κλάδους που δεν συμβαδίζουν με τις εθνικές πολιτικές.

"Θα καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των 'επιχειρήσεων ζόμπι', των επιχειρήσεων που είναι εδώ και καιρό ζημιογόνες, και την διάθεση περιουσιακών στοιχείων χαμηλής και μηδενικής απόδοσης», δήλωσε.

Πηγή: www.nooz.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter