Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Citi: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία

elleimma euro

Η Citigroup κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία. Σε μια ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος Willem Buiter δηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα 55% να υπάρξει κάποιας μορφής παγκόσμια ύφεση στα επόμενα χρόνια, πιο πιθανό μία ήπια σε διάρκεια και βάθος. Σε αντίθεση με την επιβράδυνση που παρατηρείται διεθνώς και για την οποία "ευθύνονται" οι ΗΠΑ στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, αυτή θα προκύψει από την μείωση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα από την Κίνα, η οποία έχει διογκωθεί και έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

"Ο κόσμος φαίνεται να είναι σε υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο ρίσκο του να περιέλθει σε μια ύφεση, κυρίως λόγω των αναδυόμενων αγορών και συγκεκριμένα της Κίνας", ανέφερε ο Buiter.

Μεταξύ των λόγων για ανησυχία είναι η άποψή του ότι στην πραγματικότητα η Κίνα ήδη βρίσκεται πιο κοντά στο 4% παρά στον κυβερνητικό στόχο του 7% για φέτος. Μια ύφεση είναι πιθανό να συμβεί εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο 2,5% στο μέσον του επομένου έτους και παραμείνει εκεί, δήλωσε.

Άλλες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία, βρίσκονται ήδη σε πρόβλημα ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι ακόμη σε μια ήπια κατάσταση. Οι τιμές των εμπορευμάτων, και του πληθωρισμού, παραμένουν υποτονικές και τα εταιρικά κέρδη επιβραδύνονται.

Οι ομόλογοι του Buiter στις Goldman Sachs Group και JP Morgan Chase & Co, υποβαθμίζουν τον κίνδυνο που αποτελεί η Κίνα για τις πλούσιες οικονομίες, ενώ εκείνοι στη Societe Generale δήλωσαν ότι δίνουν μόλις 10% πιθανότητα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης.

Στην περίπτωση της Κίνας, ο Buiter εκτιμά ότι αντιμετωπίζει ένα "υψηλό και ραγδαίως αυξανόμενο ρίσκο μιας κυκλικής απότομης προσγείωσης", δεδομένης των ακραίων χρεών στους βασικούς κλάδους καθώς και των διορθώσεων στις αγορές για μετοχές και real estate.

Ανησυχεί ότι η πολιτική απάντηση στην εξασθένιση της ζήτησης θα αποτύχει, με τα χρέη να περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής να βοηθήσει, ακόμη και καθώς η κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια και λέει στις τράπεζες ότι μπορούν να κρατήσουν λιγότερα μετρητά. Οι αρχές είναι απρόθυμες να αφήσουν το γουάν να υποχωρήσει πολύ περισσότερο από την υποτίμηση του Αυγούστου ή να σπεύσουν στη διάσωσή του με τη δημοσιονομική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες, ο Buiter δηλώνει ότι οι ανησυχίες της Κίνας θα μπορούσαν να τις επηρεάσουν μέσω της μείωσης του εμπορίου, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το 14,3% του παγκόσμιου εμπορίου το 2013. Εάν η Κίνα "ξεφορτώσει" μέρος των 6 τρισ. δολαρίων σε ξένα assets όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις διεθνείς αγορές, ενώ το δολάριο θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο καθώς οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Μια ύφεση το 2016 θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν χαλάρωναν οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, ωστόσο ο Buiter εκτιμά ότι τα περισσότερα εύπορα κράτη δεν έχουν πολλά πυρομαχικά ακόμη είτε διότι τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά είτε επειδή οι πολιτικοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν.

Εάν η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας αυξήσει σύντομα τα επιτόκια, θα μπορούσαν να τα μειώσουν ξανά μέχρι το τέλος του επομένου έτους, δήλωσε. "Σήμερα, τα επιτόκια δεν συμπεριλαμβάνονται στα εργαλεία πολιτικής στις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές και το δημοσιονομικό περιθώριο είναι πιο αυστηρά περιορισμένο σε σχέση με το 2008, σχεδόν παντού", δήλωσε ο ίδιος.

Ενώ τόνισε πως είναι απίθανο να υπάρξει μια επανάληψη της κρίσης του 2008, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν εάν οι επενδυτές ξαφνικά πανικοβληθούν για το διογκούμενο χρέος ή εάν οι πολιτικοί καταφύγουν σε προστατευτισμό ή σε υποτιμήσεις νομισμάτων.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter