Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

E.E. και Λατινική Αμερική ζήτησαν άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα

usa

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κάλεσαν τις ΗΠΑ να άρουν γρήγορα το οικονομικό εμπάργκο που πλήττει την Κούβα και επανέλαβαν τη βούλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για το κλίμα τον Δεκέμβριο, κατά τη δεύτερη ημέρα μίας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 17 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Κούβας και των ΗΠΑ, Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα αντίστοιχα, για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων», αναφέρουν οι 28 χώρες - μέλη της Ε.Ε. και οι 33 της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην τελική διακήρυξή τους, έπειτα από τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν για μία ταχεία άρση του εμπάργκο», προσθέτουν.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν τη λύπη τους «για τις υπερβολικές ανθρωπιστικές συνέπειες που είχαν για τον κουβανικό λαό» τα μέτρα που έλαβαν από το 1962 οι ΗΠΑ, προκειμένου να απομονώσουν το νησί, τα οποία «εμποδίζουν τη νόμιμη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα επιδιώκουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία-πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας έως το τέλος του έτους, παράλληλα με το ξεπάγωμα των σχέσεων του νησιού με τις ΗΠΑ. Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Έξι μήνες πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, οι 61 χώρες της ΕΕ και της Celac διαβεβαιώνουν εξάλλου πως θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να «καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη το μέγιστο στους δύο ή 1,5 βαθμούς Κελσίου».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter