Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βαρουφάκης: Εάν η ΕΕ παραμείνει «ασύμμετρη ένωση» θα συντριβεί

varoufakis sinedrio 098

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποίησε την κρίση για να επανασχεδιάσει τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της και ότι εάν παραμείνει «ασύμμετρη ένωση» εν τέλει θα συντριβεί, εξέφρασε σήμερα, Μ.Πέμπτη, από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα». Συμμετέχοντας σε πάνελ του συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως οι ηθικολόγοι στην ΕΕ που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο ίδιος ανέφερε πως θα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι άκαμπτα και δεν δείχνουν την ευελιξία που απαιτείται. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς άλλαξε η ΕΕ μετά την κρίση; Όχι», ανέφερε. Στη βάση αυτή υποστήριξε πως συστήματα όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την κριτική του για το ευρωπαϊκό λάθος να προσποιείται η ΕΕ ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ρευστότητας, όταν στην πραγματικότητα υπήρχαν μια σειρά από προβλήματα αφερεγγυότητας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ανακύκλωση των πλεονασμάτων από το Βορρά προς το Νότο στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και υπογράμμισε πως στην Ελλάδα είχαμε μια μακρά περίοδο «παράλογης ευφορίας».

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως η ασύμμετρη σχεδίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει πως το βάρος της προσαρμογής πέφτει στους ώμους των ασθενέστερων. Στο σημείο αυτό υποστήριξε το εξής:«Η ΕΕ είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο, εν τέλει, οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν» (EU is a asymmetric union and at some point asymmetric Unions will ultimately crash).

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter