Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ντράγκι: Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι υπό δοκιμασία

dragi 0000

Στην αποσαφήνιση ότι η ευρωζώνη δεν είναι μια πολιτική ένωση όπου ορισμένες χώρες πληρώνουν μόνιμα για τις άλλες και ότι καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του πολιτικές προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εγκαινιάζοντας τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως η ευρωπαϊκή ενότητα είναι υπό δοκιμασία, καθώς οι άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και ότι η ΕΚΤ ως κεντρική τράπεζα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ, πρέπει να ακούσει πολύ προσεκτικά τι λένε όλοι οι πολίτες της.

«Υπάρχουν μερικοί, όπως και πολλοί από τους διαδηλωτές έξω σήμερα, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Θέλουν μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη με μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών», είπε και πρόσθεσε: «Και υπάρχουν και άλλοι, όπως τα λαϊκιστικά κόμματα που βλέπουμε να αναδύονται σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει κάνει πάρα πολλά. Η απάντησή τους είναι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας και η διεκδίκηση εκ νέου της οικονομικής κυριαρχίας».

Ο κ. Ντράγκι – κάνοντας μια αναφορά με ελληνικό χλωμά- ανέφερε πως η αλληλεγγύη βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και είναι σωστό οι χώρες να υποστηρίζουν η μια την άλλη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, τόνισε πως η ευρωζώνη δεν είναι μια πολιτική ένωση του είδους όπου ορισμένες χώρες πληρώνουν μόνιμα για άλλες και αυτό ήταν πάντα κατανοητό, ήτοι ότι οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους και ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του πολιτικές.

«Το γεγονός ότι κάποιοι έπρεπε να περάσουν από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, ήταν πρώτα και κύρια συνέπεια των προηγούμενων αποφάσεών τους», ανέφερε και εν συνεχεία υπογράμμισε: «Παρ 'όλα αυτά, το να στέκεται κάποιος από μόνος του στα πόδια του δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να στέκεται ολομόναχος. Η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας δεν είναι η απάντηση».

Ο ίδιος επικαλούμενος τη ρήση του πρώτου πρόεδρου της ΕΚΤ Βιμ Ντουίσενμπεργκ πριν από 16 χρόνια είπε πως ένα νόμισμα είναι πολύ περισσότερο από ένα μέσο ανταλλαγής , είναι μέρος της ταυτότητας των ανθρώπων και αντανακλά ό, τι κοινό έχουν, τώρα και στο μέλλον.

Σημειώνεται πως εν μέσω ταραχών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαινίασε σήμερα τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της στον χώρο της πρώην κεντρικής αγοράς οπωροκηπευτικών της Φρανκφούρτης στο περιθώριο των τακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter