Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Κίνα ετοιμάζεται για νομισματικό πόλεμο

China 150408

Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να δημιουργούν αποπληθωρισμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους και την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους, όμως η μεγαλύτερη απειλή είναι η Κίνα να μπει και αυτή στο πεδίο μάχης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, μεταδίδει το CNBC. «Το ερώτημα των 3 τρισ. δολαρίων είναι αν η Λαική Τράπεζα της Κίνας θα επιτρέψει την υποτίμηση του γουάν και θα εξαγάγει τον αντιπληθωρισμό της στον υπόλοιπο κόσμο, πυροδοτώντας μια σειρά ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στην περιοχή», σχολιάζει ο Nicholas Ferres της Eastspring Investment.

Εικοσιτέσσερις κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, εν μέσω της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη και των αποπληθωριστικών πιέσεων που δημιουργεί η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλά εξαετίας. Τον Φεβρουάριο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια των ετήσιων καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 5,35%.

Για την ώρα οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να τηρούν για το γουάν ένα στενό εύρος καθημερινών συναλλαγών έναντι του δολαρίου. Το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά μόλις 0,9% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ αντιθέτως το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 3,3% έναντι του κορεατικού γουόν και κατά 4,2% έναντι του δολαρίου Σιγκαπούρης.

Όμως, η σε ποσοστό 12% περίπου πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους «πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην Κίνα να υποτιμήσει το γουάν... κάτι που θα σηματοδοτούσε την είσοδο της Κίνας στον πόλεμο νομισμάτων», σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο tail risk του 2015».

Δεδομένου ότι τα νομίσματα των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων της Κίνας – της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας- είναι πολύ πιο αδύναμα, η Κίνα μπορεί να μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει τον δρόμο της υποτίμησης, λένε οι αναλυτές.

«Το αυξανόμενο ρίσκο αποπληθωρισμού στην Κίνα και η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ και του γεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεταβολές στους υπολογισμούς του Πεκίνου», προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός της Κίνας υποχώρησε στο 0,8% σε ετήσια βάση, όμως ανέκαμψε τον Φεβρουάριο στο 1,4%.

Αν και η Κίνα έχει ορίσει τον στόχο της για ανάπτυξη το 2015 «γύρω στο 7%», από «γύρω στο 7,5%» που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα. Όμως, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, το πλεόνασμα κρύβει μια κατάρρευση των εισαγωγών - σημάδι ότι η οικονομία της ίσως είναι πολύ αδύναμη.

«Σε ονομαστική αξία, το εύρωστο εμπορικό πλεόνασμα μειώνει την περίπτωση υποτίμησης του κινεζικού γουάν», σύμφωνα με τον Ferres. «Ωστόσο, αν μια εξαιρετικά αδύναμη εγχώρια ανάπτυξη οδηγήσει τελικά σε αύξηση της ανεργίας, η αίσθησή μου είναι πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα επιτρέψει την υποτίμηση του νομίσματος».

Αυτό, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων. «Αν όλοι οι άλλοι αποδυναμώνουν τα νομίσματά τους κι εσύ όχι, θα καταλήξεις με ένα ισχυρό νόμισμα σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς σου». Όμως, «σε έναν κόσμο στον οποίο η ανάπτυξη είναι ανεπαρκής και δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία πολιτικής ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη ανάπτυξη, υποψιαζόμαστε πως ο πόλεμος των νομισμάτων ήρθε για να μείνει».

 

Πηγή: CNBC, euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter