Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από Moody's

euro keno

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Moody's σε σημερινή έκθεσή του μετά την έκθεση την Παρασκευή, στην οποία έθεσε το rating της Ελλάδας (Caa1) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank ΑΛΦΑ -6,06% σε Caa2 από Caa1, ενώ υποβάθμισε και τις Eurobank και Attica Βank σε Caa3 από Caa2, ενώ θέτει τις αξιολογήσεις υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.
Ειδικότερα, οι υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών οφείλονται στην εκτίμηση του οίκου για μειωμένη πιθανότητα συστημικής στήριξης δεδομένης:
- της αυξημένης αβεβαιότητας για την ικανότητα της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία έγκαιρα με τους δανειστές. Μια πιθανή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις θα αυξήσει τα ρίσκα ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να καλύψει τις δικές της ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης.
- Της πιθανής μείωσης της ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.
Στην αξιολόγηση που θα ακολουθήσει για τις τράπεζες, θα εκτιμηθούν οι έντονες πιέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αυτές. Επίσης, θα εκτιμηθεί η άμεση έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο και η επίπτωση του αδύναμου λειτουργικού περιβάλλοντος στην ποιότητα ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών.
Ο βασικός λόγος της αξιολόγησης για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών είναι η επιδείνωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών που οφείλεται
- στις σημαντικές εκροές καταθέσεων από το Δεκέμβριο
- στη μειωμένη διάθεση των διεθνών τραπεζών να εμπλακούν σε συναλλαγές repo με τις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα, ο οίκος έθεσε και την αξιολόγηση Ba3 του ΟΤΕ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, μια κίνηση που έπεται της κίνησης την Παρασκευή ως προς το ελληνικό αξιόχρεο.
«Αν και ο ΟΤΕ έχει κάνει βήματα για να απομονωθεί από την ελληνική οικονομία, είναι κυρίως μια ελληνική εταιρία με το 70% του τζίρου της να παράγεται εντός της χώρας. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση παραμένει στενά συνδεδεμένη με τις συνθήκες στο εγχώριο περιβάλλον. Η αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού ομολόγου ασκεί πιέσεις στην αξιολόγηση για τον ΟΤΕ», υπογραμμίζει ο Carlos Winzer, αντιπρόεδρος της Moody's και αναλυτής για τον ΟΤΕ.
Πηγή: euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter