Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκτός Τρόικας η ΕΚΤ;

ekt 943

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt. Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο της τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων.

Σύμφωνα με γερμανική πηγή που επικαλείται η Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα επωφεληθεί από την ευκαιρία για να αποχωρήσει.

Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Πέδρο Κρούζ Βιλλαλίον (Pedro Cruz Villalón) σε σχετική εισήγησή του για το πρόγραμμα άμεσων νομισματικών συναλλαγών της ΕΚΤ (Outright Monetary Transactions -OMT) στις 14 Ιανουαρίου υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να συμμετέχει στη τρόικα όσο εφαρμόζει το ΟΜΤ.

«Σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος OMT, απαιτείται, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μέτρο νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ να απέχει από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας που εφαρμόζεται στο οικείο κράτος», σημειώνει η σχετική εισήγηση.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει πως η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει πως θέλει τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης και πως δεν θα συνεργασθεί με τους επιθεωρητές της τρόικας στην Αθήνα.

Στο εν λόγω δημοσίευμα, σημειώνεται επίσης και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφήνοντας σε αυτήν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιστεύει ότι η τρόικα δεν έχει λαμπρό μέλλον και εξετάζει ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter