Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρωκοινοβούλιο: Προς μείωση δασμών που επιβάλλονται σε εισαγωγές της ΕΕ από Ουκρανία

oukrania nomisma 354536673

Περίπου το 98% των δασμών που επιβάλλονται στους Ουκρανούς που εξάγουν σίδηρο, χάλυβα, γεωργικά προϊόντα και μηχανήματα στην ΕΕ θα καταργηθεί, σύμφωνα με πρόταση που υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, την Πέμπτη 03 Απριλίου 2014. Το μονομερές αυτό μέτρο θα ενισχύσει την παραπαίουσα οικονομία της Ουκρανίας, εξοικονομώντας στους κατασκευαστές και εξαγωγείς της 487 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Εδώ και πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας προς τη χώρα, να βοηθήσουμε την Ουκρανία στη διάρκεια της παρούσας οικονομικής κρίσης που διέρχεται, εν μέσω της συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και των αυξανόμενων πιέσεων από το Κρεμλίνο», δήλωσε ο Pawel Zalewski ευρωβουλευτής (ΕΛΚ, Πολωνία) και εισηγητής της σχετικής έκθεσης.

«Την ώρα που ο Putin αποκλείει από τη ρωσική αγορά τις εξαγωγές της Ουκρανίας, εμείς ανοίγουμε την αγορά μας», πρόσθεσε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση του με 531 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 20 αποχές.

Ποιοί δασμοί θα μειωθούν;

Με το μονομερές αυτό εμπορικό μέτρο, που θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2014, θα καταργηθεί το 94,7% των δασμών της ΕΕ που επιβάλλονται σήμερα στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από την Ουκρανία και θα μειωθούν οι δασμοί στα εναπομείναντα βιομηχανικά προϊόντα.

Θα καταργηθούν επίσης οι δασμοί που επιβάλλει σήμερα η ΕΕ σε πάνω από το 80% των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας. Ωστόσο, η ΕΕ θα περιορίσει τις ποσότητες των «ευαίσθητων προϊόντων», όπως τα δημητριακά, το χοιρινό και βοδινό κρέας, τα πουλερικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να εισάγονται άνευ δασμών, έτσι ώστε να μην ζημιωθούν οι παραγωγοί αντίστοιχων προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα μονομερές μέτρο της ΕΕ, δηλαδή η Ουκρανία δεν υποχρεώνεται να άρει με τη σειρά της τους δασμούς στα εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγει. Απλώς θα πρέπει η Ουκρανία να μην αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές των προϊόντων καταγωγής ΕΕ.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία θα πρέπει, ωστόσο, να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη σήμανση της προέλευσης. Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίζουν ότι δεν θα εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας προϊόντα τρίτων χωρών «μεταμφιεσμένα» σε ουκρανικά.

Η ΕΕ θα διατηρήσει τη δυνατότητα να επιβάλει εκ νέου δασμούς αν οι εισαγωγές από την Ουκρανία κατακλύσουν την αγορά της ΕΕ σε σημείο που να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ζημιών στους παραγωγούς ίδιων προϊόντων της ΕΕ.

Η συμφωνία θα ισχύει από την ημερομηνία τελικής έγκρισής της μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2014 ή μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης μιας εμβριθούς και ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας που θα προβλέπει διμερή απελευθέρωση του εμπορίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter