Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμβιβασμός στο Ecofin για την τραπεζική ενοποίηση

bank-009

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τα ξημερώματα ότι διαμόρφωσαν τις γενικές γραμμές ενός συμβιβασμού για το επίμαχο νέο πλαίσιο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης, αλλά θα συναντηθούν και πάλι την επόμενη εβδομάδα για να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Tο πολυδιαφημισμένο πλαίσιο αποσκοπεί στην προστασία των φορολογουμένων από την εισφορά τους σε διασώσεις τραπεζών. Θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα μίας τραπεζικής ένωσης που θα αποτρέπει κρίσεις, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Η ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το νέο πλαίσιο θα πάγωνε για το μεγαλύτερο διάστημα του 2014 λόγω των Ευρωεκλογών. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο θα καλύπτει άμεσα τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μαζί με όλα τα διασυνοριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εάν μία μικρότερη τράπεζα έχει προβλήματα, τότε θα υπάγεται και αυτή στο ίδιο πλαίσιο. Ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης θα ιδρυθεί σταδιακά σε μία δεκαετία για να συγκεντρώνει κεφάλαια για την εκκαθάριση των τραπεζών, αλλά αρχικά αυτό θα έχει καθαρά τη μορφή ξεχωριστών εθνικών ταμείων», δήλωσαν υπουργοί. Ιδιαίτερα η Γερμανία ήταν καχύποπτη απέναντι στο ενδεχόμενο να χρειασθεί να πληρώσει για προβληματικές τράπεζες άλλων χωρών.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι το διαμορφούμενο πλαίσιο - όπου στη λήψη αποφάσεων εμπλέκονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη - μέλη - θα αποδειχθεί «ιδιαίτερα πολύπλοκο».

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter