Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων από την ένταση στον Κόλπο!

tankerfotia

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ως απόρροια της πρόσφατης έκρηξης σε δύο πετρελαιοφόρα πλοία, στον Κόλπο του Ομάν.


Με το παιχνίδι ευθυνών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τιμές στην αγορά πετρελαίου έχουν πάρει την... ανηφόρα.
Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη, τα συμβόλαια Brent και WTI αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 4%, λόγω των ανησυχιών για τον κίνδυνο αναταράξεων στην παγκόσμια προσφορά αργού.
Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και την Παρασκευή, παρότι το εύρος των κερδών ήταν σαφώς μικρότερο (σ.σ. πέριξ του 1%). Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η τιμή του Brent κυμαίνεται στα 62 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI πλησιάζει τα 53 δολάρια ανά βαρέλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό της Πέμπτης είναι το δεύτερο που σημειώνεται από τον Μάιο, καθώς είχε η προηγηθεί σειρά εκρήξεων σε τέσσερα πετρελαιοφόρα πλοία, τα οποία έπλεαν κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα μέσα του προηγούμενου μήνα.
«Οι επιθέσεις υπογραμμίζουν την έκταση των κινδύνων ασφαλείας, οι οποίοι απορρέουν από την ιρανική κρίση και τη δυσκολία επίλυσης του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού» ανέφερε, σε σημείωμά της, η RBC Bank.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να «ξεφύγουν», χάρη στην εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση.
«Η επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης “κρατάει” τις τιμές, παρά τις εντάσεις αυτές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Τζον Κίλντουφ, εταίρος της Again Capital στη Νέα Υόρκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Διεθνές Γραφείο Ενέργειας (ΕΙΑ) προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, στη μείωση της εκτιμώμενης ζήτησης κατά 100.000 βαρέλια, στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενο τις εξασθενημένες προοπτικές του διεθνούς εμπορίου.
Από την πλευρά του, την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, η οποία πλέον ανέρχεται σε μόλις 1,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί σημαντικά, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και την επαναφορά των κυρώσεων.
naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter