Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κουρουμπλής: Αναγκαία η «δικαιότερη αντιμετώπιση» της Ελλάδας από την Frontex

0Κουρουμπλή

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρέθεσε Συνέντευξη Τύπου και αναλυτική ενημέρωση για την παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στην έδρα της Frontex, στη Βαρσοβία. Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, οι υπαρχηγοί Αντιναύαρχοι ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης και Αθανάσιος Ντούνης, Αντιπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Χριστιανός, διευθυντής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Κουρουμπλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δήλωσε:
«Είναι τραγικό στην εποχή που ζούμε να προκύπτουν συνεπεία πολέμων και θρησκευτικών φανατισμών, καταστάσεις που ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δυστυχώς η προσπάθεια ορισμένων χωρών στην Ευρώπη και των ΗΠΑ, να κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ έχουν ευθύνες για τα γεγονότα που γεννούν την προσφυγιά έχει ως αποτέλεσμα φαινόμενα όπως αυτό στις ΗΠΑ χθες, που νομίζω προσβάλλει κάθε άνθρωπο, καθέναν που θέλει να είναι άνθρωπος και να μην φτάνει στο σημείο της απανθρωπιάς.
Η ελληνική κοινωνία, με όσα προβλήματα κι αν την ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια, έδειξε ότι διαθέτει πελώρια αποθέματα ιαματικών κοιτασμάτων, με τα οποία περιέβαλλε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους και έσωσε την αξιοπρέπεια όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά στη ζωή. Στο χώρο του Αιγαίου όπου αναπτύχθηκαν τόσοι πολιτισμοί, στον ίδιο χώρο, αναδείχτηκε πάλι η αξία και η ευταξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και πρέπει εδώ να πούμε ότι το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του επέδειξαν σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο. Το προσφυγικό είναι μια υπόθεση που δεν δείχνει να σταματά, ενώ σε συνδυασμό με τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική θα θελήσουν να φύγουν από την ξηρασία. Γι αυτά τα φαινόμενα η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη και να δράσει συλλογικά, γιατί αλλιώς κινδυνεύει».
Ο κ. Σαντορινιός, για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δήλωσε:
«Το γεγονός ότι διανύουμε τον 21ο αιώνα και όμως εξακολουθούν να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους εκατομμύρια άνθρωποι, ως αποτέλεσμα των πολέμων και του φονταμενταλισμού, σημαίνει ότι η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να σκύψει σοβαρά πάνω στις αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των προσφυγικών ροών, παγκοσμίως. Με ανησυχεί ιδιαίτερα πως μια αλλαγή Κυβέρνησης στην Ιταλία, σήμανε και την αλλαγή της στάσης της χώρας, απέναντι στους πρόσφυγες.
Η Ελλάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι χώρα υποδοχής προσφύγων. Στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση ο λαός της χώρας -με πρωταγωνιστές το Λιμενικό Σώμα και τους νησιώτες μας- απέδειξε σε ολόκληρη την Ευρώπη ποιο πρέπει να είναι το ανθρώπινο πρόσωπο κάθε δημοκρατικής χώρας απέναντι στη μετανάστευση και την προσφυγιά.
Είναι μεγάλη η ανάγκη ώστε οι Ευρωπαϊκές χώρες να σταθούν με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει ένα κλειστό φρούριο, όπου από έξω θα στοιβάζονται οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι, ενώ από μέσα θα ζουν κάποιοι που θα νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τους αγγίζει».
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για τα αιτήματα που έθεσε στην έδρα της FRONTEX o κ. Κουρουμπλής, για τις απαντήσεις της Frontex και την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για την λειτουργία του Π.Α.Θ. καθώς και για τη στάση που τήρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη συνάντηση των Υπουργών Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, στο Στετίνο, της Πολωνίας. Για τα δύο θέματα ακολουθούν σε επισύναψη δύο αναλυτικά Δελτία Τύπου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:
«Η Ελλάδα συζητεί και παλεύει επί χρόνια τη ρύθμιση του χρέους. Ποια θα ήταν η θέση της αν είχε πέσει η κυβέρνηση; Ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός, όπως όλοι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ βέβαια έχω άλλη άποψη, αλλά πάντα αυτή είναι η θέση των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός λοιπόν της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να ρίξει την κυβέρνηση, παραμονές δύο κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα, της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια. Σε αυτό πλαίσιο λοιπόν θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμένος λειτούργησε με πολιτική εντιμότητα. Θα μπορούσε να υποκύψει στον πειρασμό φοβούμενος ίσως και τις συνέπειες που θα μπορούσε να είχε το κόμμα του. Η στάση του δείχνε έναν άνθρωπο που έχει μέσα του το στοιχείο της ευθύνης, απέναντι στην πατρίδα.
Με ρωτάτε τι θα κάνει ο Καμμένος όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Η γνώμη μου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα πάει ενωμένη σε μια τέτοια ιστορία. Δεν είμαι προφήτης, απλώς κάνω μία εκτίμηση γιατί είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί. αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ότι είχε υπηρετήσει η Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια. Δεύτερον η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία.»
Για το ίδιο θέμα ο κ. Σαντορινιός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Η συνεργασία που έχουμε με τους ΑΝΕΛ είναι μια έντιμη συνεργασία που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Ο ένας είναι αυτό που θα αποφασιστεί αύριο, η έξοδος δηλαδή της χώρας από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους. Ο δεύτερος πυλώνας, που μάλλον «καίει» πολύ περισσότερο αυτούς που έκαναν την πρόταση δυσπιστίας, είναι να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή στη χώρα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αρκετά πρόσωπα μπλεγμένα μέσα στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Πολλούς θα συνέφερε να σταματήσει εδώ η θητεία αυτής της Κυβέρνησης. Δεν πρόκειται κανείς να τους κάνει τη χάρη. Θα ολοκληρώσουμε τη θητεία και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter