Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιέγη: 4 νεκροί μετά από πυροβολισμούς - Τρομοκρατική ενέργεια βλέπουν οι Αρχές

liegi 1

Οι Βέλγοι εισαγγελείς ερευνούν τη δολοφονία δύο αστυνομικών και ενός περαστικού από έναν άνδρα σήμερα στη Λιέγη ως επεισόδιο τρομοκρατίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο τοπικός εισαγγελέας Φιλίπ Ντουλιέ. Είπε πως ο άνδρας επιτέθηκε στους δύο αστυνομικούς από πίσω με μαχαίρι, πήρε ένα από τα όπλα τους, τους πυροβόλησε και τους σκότωσε.

Σκότωσε επίσης έναν 22χρονο επιβάτη σταθμευμένου αυτοκινήτου και κατέφυγε σε ένα σχολείο όπου σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε και στη διάρκεια της οποίας πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης, η Κατρίν Κολινιόν, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η έρευνα για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς ανατέθηκε στη ομοσπονδιακή εισαγγελία, που είναι υπεύθυνη για θέματα τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας τρομοκρατικής ενέργειας», δήλωσε ο Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με τον οποίο επικοινώνησε επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το συμβάν σημειώθηκε γύρω στις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας) στη λεωφόρο ντ' Αβρουά, αρτηρία της πόλης.

Αφού πυροβόλησε στο δρόμο, ο επιτιθέμενος κατέφυγε σε ένα λύκειο. Ακολούθησε μια σύντομη σύλληψη ομήρου, στη διάρκεια της οποίας κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα προς το παρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Κολινιόν αναφερόμενη στα κίνητρα του δράστη χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ποιος είναι ο δράστης

Βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν εξάλλου πως ο επιτιθέμενος, που ήταν γνωστός στις αρχές για διάφορα αδικήματα, είχε αφεθεί ελεύθερος την προηγουμένη από τη φυλακή Λαντίν, κοντά στη Λιέγη.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο δράστης ήταν ο Μπενζαμίν Ερμάν, γεννηθείς το 1985. Είχε βγει με άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα όταν συνέβησαν τα γεγονότα και είχε τη φήμη πολύ βίαιου ανθρώπου. Ήταν σε επαφή με ριζοσπαστικοποιημένους κρατούμενους.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα αυτής της απεχθούς επίθεσης στη Λιέγη», ανέφερε στο Twitter ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν, ο οποίος πρόσθεσε πως οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν «τι ακριβώς συνέβη».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Λιέγης δήλωσε από την πλευρά του πως η σύλληψη ομήρου που ακολούθησε το συμβάν με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε σε ένα λύκειο. «Οι μαθητές είναι ασφαλείας και κανείς δεν τραυματίστηκε», έγραψε στο Twitter.

Από τις 22 Μαρτίου 2016, όταν επλήγη από τζιχαντιστικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ανθρώπων, στο Βέλγιο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ή αστυνομικών.

Η τελευταία επίθεση που θεωρήθηκε «τρομοκρατική» πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου 2017: ένας 30χρονος άνδρας σομαλικής καταγωγής επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτες, τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» στο κέντρο των Βρυξελλών. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Στις 6 Αυγούστου 2016, ένας Αλγερινός που ζούσε στο Βέλγιο επιτέθηκε με ματσέτα σε δύο αστυνομικίνες μπροστά σε αστυνομικό σταθμό της Σαρλερουά (νότια) φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» και τραυματίζοντάς τες στο πρόσωπο και στον λαιμό προτού σκοτωθεί. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την επομένη την ευθύνη για την επίθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών δύο αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν, καθώς φορούσαν αλεξίσφαιρο γιλέκο.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter