Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θέσπιση κανονισμών για τους κινέζους τουρίστες που επισκέπτονται την Ανταρκτική

000001234 αρκτική κρουαζιερα

Κανόνες για τις επισκέψεις τουριστών στην Ανταρκτική θέτει η Κίνα, σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η εύθραυστη οικολογία της περιοχής. Σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή που εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γης και Πόρων της Κίνας, εφεξής θα απαγορεύονται το κυνήγι άγριων ζώων, οι οποιασδήποτε μορφής κατασκευές, η είσοδος σε ειδικές προστατευόμενες περιοχές, η συλλογή δειγμάτων εδάφους και πετρωμάτων καθώς και επικίνδυνων υλικών.
Επίσης, οι τουρίστες όταν θα φεύγουν από την Ανταρκτική είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν μαζί τους όλα τα στέρεης μορφής σκουπίδια, ή να τα καίνε σε προκαθορισμένες εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να παίρνουν μαζί τους τα υπολείμματα. Οι παραβάτες θα πρέπει να καθαρίζουν οποιαδήποτε ζημιά προκαλούν και θα επιβαρύνονται με το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
Η Κίνα το τελευταίο διάστημα ζει μία τουριστική έκρηξη προς την Ανταρκτική. Το 2017 ο αριθμός κινεζικών τουριστών στην περιοχή αυξήθηκε σε 5.300, από μόλις 100 το 2005 και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ως πηγή τουριστών για την Ανταρκτική, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνήθως πάνε μέσω μίας τρίτης χώρα και τα ταξίδια τους οργανώνονται από ξένα τουριστικά γραφεία. Σύμφωνα με ειδικούς στον τουριστικό τομέα, ο τουρισμός στην Ανταρκτική βοηθά τις τοπικές κοινωνίες ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, γιατί δεν υπάρχουν κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός είναι ο ερευνητικός σταθμός που άνοιξε η Κίνα το 1985 στην Ανταρκτική. Ο σταθμός, στον οποίο εργάζονται 30 μόνο υπάλληλοι, δέχεται κάθε καλοκαίρι πάνω από 2.000 Κινέζους τουρίστες, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη πίεση για τη διατήρηση της ασφάλειας του περιβάλλοντος.
Από τούδε και στο εξής, οι επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τον ερευνητικό σταθμό θα πρέπει να έχουν άδεια από το αρμόδιο υπουργείο της Κίνας και να ενημερώνουν τον σταθμό από 24 έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Ο σταθμός έχει την ευχέρεια να ακυρώσει ή να προσαρμόσει τις επισκέψεις των τουριστών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του.
Τέλος, οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια από το υπουργείο στην περίπτωση που επιθυμούν να συλλέξουν δείγματα από την Ανταρκτική.

Πηγή: XINHUA , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter