Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο Τραμπ αποφασίζει για τη στάση των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

C5440F40F3113E390AB38A62E17960FA

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην ιστορική τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Συμφωνία δεν είναι δίκαιη, καθώς η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και άλλες χώρες «δεν πληρώνουν τίποτα» σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προγραμματίζουν να συναντηθούν τον Μάιο για να λάβουν τελική απόφαση για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία υπεγράφη το 2015 από 200 χώρες.

Η ομάδα των συμβούλων -που περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μακμάστερ- βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να λάβει αποφάσεις πριν τη Σύνοδο κορυφής των G7, στις 26 Μαίου.

Ο Τίλερσον, πρώην επικεφαλής της πετρελαιϊκής εταιρείας Exxon Mobil, και ο Πέρι πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) Σκοτ Πέρι, πρώην γενικός εισαγγελέας της πετρελαιοπαραγωγικής πολιτείας Οκλαχόμα, καθώς και ο Στιβ Μπάνον, υπεύθυνος στρατηγικής, καλούν για την απόσυρση των ΗΠΑ.

Πολυεθνικές όπως η BP και η Microsoft έχουν πιέσει για την παραμονή της χώρας ώστε να προστατευτεί η ανταγωνισιμότητά της, ενώ ομάδα εννές Ρεπουμπλικανών έχει προτρέψει τον Τραμπ να παραμείνει, αλλά να μειώσει την αμερικανική δέσμευση για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

 

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter