Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Bruegel: Σε κίνδυνο 30.000 θέσεις στη Βρετανία

1470921 london city banks 930 3

Οι παγκόσμιες τράπεζες στο Λονδίνο ενδέχεται να χρειαστεί να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,8 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη, αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο 30.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel. Τα περιουσιακά στοιχεία που πιθανώς θα μεταφερθούν, αντιστοιχούν στο 18% του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, τόνισε το Bruegel σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Βάσει συζητήσεων με μέρη της αγοράς, οι ερευνητές εκτίμησαν πως το 35% της δραστηριότητας της χονδρικής τραπεζικής στο Λονδίνο έχει να κάνει με συναλλαγές με πελάτες από τους κόλπους της ΕΕ.

Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες θα αναγκαστούν να μετακινήσουν αυτές τις δραστηριότητες σε χώρες που ανήκουν στο εμπορικό μπλοκ μετά τη βρετανική έξοδο το 2019, γεγονός που πιθανότατα θα δώσει τέλος στο passporting.

«Το λιγότερο, αναμένεται ότι οι νέες οντότητες που θα έχουν έδρα στην ΕΕ των 27 θα χρειαστεί να έχουν αυτόνομα συμβούλια, πλήρεις ομάδες ανώτατης διοίκησης, ανώτατους managers οικονομικών και traders, παρότι μεγάλο μέρος του back office μπορεί να μείνει στο Λονδίνο ή σε άλλα μέρη του κόσμου», εξήγησαν στην έκθεσή τους οι ερευνητές με επικεφαλής τον Andre Sapir.

Οι εταιρίες με έδρα στο Λονδίνο πιθανότατα θα χρειαστεί να μετακινήσουν περίπου 10.000 εργαζόμενους σε αυτές της νέες ευρωπαϊκές οντότητες, εκτιμά το Breugel. Ακόμη 18.000 με 20.000 άτομα σε συναφή επαγγέλματα, -όπως δικηγόροι, σύμβουλοι και λογιστές- μπορεί επίσης να χρειαστεί με μεταφερθούν.

Πάντως, το Bloomberg επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του Bruegel βρίσκονται στο συντηρητικό άκρο του φάσματος. Ο lobby group για την χρηματοοικονομική βιομηχανία, TheCityUK, προβλέπει μετακίνηση μέχρι και 35.000 θέσεων τραπεζικών, νούμερο που ανέρχεται σε 70.000 αν συνυπολογιστούν συναφείς χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του LSE, Xavier Rolet, έχει εκτιμήσει ότι το Brexit μάλλον θα οδηγήσει σε αποχώρηση 232.000 θέσεων εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter