Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρεμιέρα για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή

europaiki sunoriofulaki aktofulaki

Λιγότερο από ένα έτος μετά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη τέθηκε επίσημα σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας πραγματοποιείται στο μεθοριακό σταθμό ελέγχου Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, και περιλαμβάνει παρουσίαση των οχημάτων, του εξοπλισμού και των ομάδων του νέου οργανισμού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, επάνω στις βάσεις που έχει ήδη θέσει ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα παρακολουθεί στενά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και θα συνεργάζεται με τα κράτη - μέλη, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται γρήγορα οι πιθανές απειλές για την ασφάλεια της Ένωσης και του χώρου Σένγκεν.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και ότι στο εξής τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε. θα είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων των χωρών της - τόσο από νομική όσο και από επιχειρησιακή άποψη.

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο, θεσπίσαμε ένα πλήρως λειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, κάνοντας πράξη τις αρχές της συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και της Ένωσης. Αυτή ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή απάντηση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ανέφερε ότι δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, που θα επιτρέψει την επιστροφή στη συνθήκη του Σένγκεν.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Φαμπρίτσε Λετζέρι χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική και τον νέο οργανισμό ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο από την Frontex για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Διεύρυνση αρμοδιοτήτων και διπλασιασμός προσωπικού

Στο πλαίσιο της νέας εντολής, διευρύνθηκαν σημαντικά ο ρόλος και οι δραστηριότητες του Οργανισμού. Το μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού θα υπερδιπλασιαστεί και ο Οργανισμός θα έχει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον χρησιμοποιεί χωρίς καθυστέρηση σε επιχειρήσεις στα σύνορα.

Στη διάθεση του Οργανισμού θα τεθεί εφεδρεία ταχείας κινητοποίησης τουλάχιστον 1.500 συνοριοφυλάκων, καθώς και απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού, ώστε να μην υπάρξουν ξανά ελλείψεις προσωπικού ή εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις του. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίζει τώρα την εφαρμογή των προτύπων της Ένωσης για τη διαχείριση των συνόρων μέσω τακτικών αναλύσεων κινδύνου και υποχρεωτικών εκτιμήσεων τρωτότητας.

Ο νέος οργανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες, στη βάση του εξής χρονοδιαγράμματος:

6 Οκτωβρίου 2016: ο νέος Οργανισμός τίθεται νομίμως σε λειτουργία

6 Δεκεμβρίου 2016: αρχίζουν να λειτουργούν η εφεδρεία ταχείας αντίδρασης και το απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού

Έως τον Δεκέμβριο του 2016: 50 νέες προσλήψεις στον οργανισμό

7 Ιανουαρίου 2017: αρχίζουν να λειτουργούν οι εφεδρείες επιστροφής

Ιανουάριος - Μάρτιος 2017: ολοκλήρωση των πρώτων εκτιμήσεων τρωτότητας.

 

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter