Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ετινγκερ: Ο πόλεμος στη Συρία επιβάλλει αναστολή της Σένγκεν

etinger 1

Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συνεχιζόμενη αναστολή τη συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν επικροτεί ο επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ. «Η Ευρώπη αντλεί τα σωστά διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο Ετινγκερ στην εφημερίδα Rheinische Post της Δευτέρας. Οι κανόνες του Δουβλίνου και του Σένγκεν ήταν «κανόνες για μια κανονική γειτονία», όταν δηλαδή ακόμα ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ανέρχονταν συνολικά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος. «Λόγω του πολέμου στη Συρία η κατάσταση όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει. Γι’ αυτό ήταν απλώς φυσική συνέπεια να αποχαιρετίσει η Ευρώπη το Δουβλίνο και το Σένγκεν», πρόσθεσε.

Η κουλτούρα της φιλοξενίας όμως κατά βάση δεν τελείωσε, πρόσθεσε ο γερμανός Επίτροπος: «Θα εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε πρόσφυγες από χώρες όπου γίνεται εμφύλιος πόλεμος, αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι να μην φτάσει ο αριθμός τους στα περυσινά μεγέθη».

Ο Ετινγκερ δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αναγκαία την αύξηση των υπαλλήλων της Frontex κατά 5.000-8.000, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter