Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Ρωσία «κατεβάζει» στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Αντμιράλ Κουζνετσόφ»

aeroplanoforo 000

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το αεροπλανοφόρο "Αντμιράλ Κουζνετσόφ" για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη να "ενισχύσει" τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή. "Αυτήν τη στιγμή, έξι πολεμικά σκάφη και τρία-τέσσερα σκάφη ανεφοδιασμού μετέχουν στον στόλο μας που έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε ο υπουργός Σεργκέι Σόιγκου σε ανακοίνωσή του. "Για να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητές μας, θα προσθέσουμε σε αυτά το αεροπλανοφόρο μας, το Αντμιράλ Κουζνετσόφ", πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση για την αποστολή του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο έγινε δύο 24ωρα αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία στη Συρία.

Το "Αντμιράλ Κουζνετσόφ", η βάση του οποίου βρίσκεται στο Μουρμάνσκ, στη Θάλασσα Μπάρεντς, είναι το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται σύντομα να εφοδιαστεί με μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 τέταρτης γενιάς.

Η Ρωσία έχει στη Συρία μια αεροπορική βάση, στο Χμεϊμίν, κοντά στη Λαττάκεια, απ' όπου εξαοπολύει αεροπορικές επιδρομές, ενώ χρησιμοποιεί και τον στρατιωτικό λιμένα της πόλης Ταρτούς.

Οι ΗΠΑ ζητουν να καθηλωθούν στο έδαφος τα συριακά μαχητικά

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να φροντίσει ώστε τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας να καθηλωθούν στο έδαφος για να μην βομβαρδίζουν πλέον θέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης και άμαχους πολίτες.

Παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον ζητά μετ' επιτάσεως την εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας της Γενεύης, της 9ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την αποκατάσταση της εκεχειρίας που κατέρρευσε την Δευτέρα και την "απαγόρευση πτήσης" των αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Κέρι κάλεσε όλες τις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν οποιαδήποτε πλευρά επιχειρεί να σαμποτάρει την εκεχειρία και είπε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να τερματιστεί η "σφαγή" στη Συρία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα εναντίον μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας "εντείνει τις αμφιβολίες" για το κατά πόσο η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούν σε όσα προβλέπονται στη συμφωνία της Γενεύης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι ακούγοντάς τον νόμιζε ότι βρίσκεται σε κάποιο "παράλληλο σύμπαν". Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε μεταξύ άλλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπάρξει μια "διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα" για την επίθεση στο κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Υποστήριξε επίσης ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχει αποτέλεσμα μόνο στην περίπτωση που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν ταυτόχρονα βήματα. "Διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του πυρός", τόνισε.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter