Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Frontex: Αρκετά κάτω από τα περσινά επίπεδα οι ροές στα νησιά τον Αύγουστο

prosfyges 00042

Αρκετά κάτω από τα περσινά επίπεδα-ρεκόρ παρέμεινε ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τον φετινό Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο αριθμός μειώθηκε σε 3.430, κάτω από 97% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές παρουσίασαν μια μικρή αύξηση - για πρώτη φορά - τη στιγμή που εφαρμόστηκε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Τον Ιούλιο, 2.030 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η Ιταλία υποδέχτηκε τον Αύγουστο 23.000 πρόσφυγες παρόμοιο αριθμό δηλαδή, με τον Αύγουστο του 2015.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που καταγράφηκε στο δρομολόγιο της Κεντρικής Μεσογείου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 είναι 117.900, επίσης κοντά στην αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η Λιβύη είναι μακράν η κύρια χώρα αναχώρησης. Οι Νιγηριανοί συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων σε αυτήν την διαδρομή και ακολουθούν πρόσφυγες από την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές.

Στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, 1.080 άνθρωποι εντοπίστηκαν από τη Frontex μόνο ένα κλάσμα των μηνιαίων συνόλων από την αρχή του έτους. Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι συνέχισαν να είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή. Η παραπάνω ροή μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, όταν η Frontex έστειλε περισσότερους υπαλλήλους της στη Βουλγαρία και η Ουγγαρία εφάρμοσε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές θέσεις στα εξωτερικά σύνορα.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter